Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbjuda tidelag.
Tidelag innebär att en människa har sex med ett djur. Detta var straffbart i Sverige fram till år 1944. Sverige har i dag, till skillnad från flertalet andra länder, inte någon bestämmelse som ovillkorligt förbjuder och straffbelägger könsumgänge mellan människor och djur. Varken brottsbalken eller djurskyddslagen innehåller uttryckliga förbud mot sexuella övergrepp på djur.
Det betyder att sex med djur är olagligt endast om det kan bevisas att det varit frågan om djurplågeri, det vill säga att det sexuella övergreppet inneburit fysiskt eller psykiskt lidande för djuret. Att leda detta till bevis är svårt eftersom djuret inte kan tala det språk vi förstår. Såväl Svenska Kennelklubben, Sveriges Veterinärförbund, Sveriges Djurskyddsföreningars Riksförbund och Djurens Rätt med flera – organisationer som alla har goda kunskaper om djur – förordar att ett förbud mot sexuella övergrepp på djur införs i lagstiftningen.
Somliga avfärdar tidelag som något obehagligt som bara förekom förr i världen. På Sveriges Veterinärförbund har man dock märkt en ökning på senare tid. Den oroande utvecklingen kan avläsas i ett växande antal webbsidor med djurpornografiskt innehåll, ett utökat öppet utbud av djursexfilmer hos videouthyrare samt fler uppgifter om sexuellt utnyttjade djur från olika veterinärer och från olika institutioner.
En engelsk undersökning från 2001 antyder att mer än vart tjugonde sällskapsdjur, mest hund men även katt, som veterinär undersökt hade skador p.g.a. sexuella övergrepp. Översätter man denna undersökning till svenska förhållanden kan det innebära att mellan 200 och 300 hundar och katter skadas av sexuella övergrepp varje år. Förutom de fysiska skadorna skadas djuren naturligtvis mentalt och kan få beteendestörningar.
Det är hög tid att ge våra husdjur ett ordentligt skydd mot våld och övergrepp. Den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig. De människor som utnyttjar djur i sexuella sammanhang bör erbjudas lämplig vård.