Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av lokal småskalig livsmedelsproduktion.
Till att börja med vill jag instämma i regeringens bedömning vad gäller utvecklingstendenserna inom den småskaliga livsmedelsproduktionen. Det är helt och hållet min uppfattning och erfarenhet att intresset för mat med mervärden av olika slag ökar och att småskalig, lokal eller regional mat är ett sådant mervärde.
Regeringen gör en riktig bedömning av att det finns en utvecklingspotential i ett stärkt samarbete mellan lokal och regional förädlad mat och besöksnäringen.
I mitt hemlän, Sörmland, har jag i flera sammanhang pekat på den slumrande resurs som den sörmländska matkulturen och livsmedelsproduktionen utgör. Förutsättningarna för bred och rik produktion är mycket goda.
Jag gör samma bedömning som regeringen att det är ökad centralisering av inköp och distribution inom handeln som försvårar för de mindre producenterna. Det finns en tradition att tänka storskaligt då det gäller livsmedelsproduktion. På grund av detta är den lokala marknaden för små producenter starkt underutvecklad.
Skapande av matkluster är ett viktigt steg för att underlätta för de små producenterna. Flens kommun har tagit viktiga steg på det här området genom projektet ”Matkluster-en smak av Sörmland”. I matklustret ingår bland annat lokal osttillverkning, rabarberproduktion m.m. Himlinge bageri med sina unika recept på bröd som man talar om långt utanför Sörmlands gränser är ett annat exempel. Den lokalt producerade rapsoljan ej att förglömma. Jag ser även en framtid i att kunna ta fram och vidare förädla livsmedelsprodukter i samarbete med den svenska kycklingindustrin i Valla, som ju är Europas bästa.
Det handlar om att synliggöra den småskaliga matproduktionen i länet och föra fram alla led; producenter, förädlare, grossister, handlare, användare som t.ex. äldreboende och skolor, restauranger och naturligtvis också alla konsumenter.
Jag vill framhålla de speciella satsningar som regeringen gjort gällande olika projekt inom den småskaliga livsmedelsförädlingen. Projektet ”Slowfood” i Jämtland går ut på att kontrastera den snabba matkultur som råder idag. Inom Slowfood-rörelsen är det fråga om upplevelser som smaker, dofter och känslor i stället för att snabbt få i sig maten. Detta projekt har inneburit att Jämtland ligger bäst statistiskt sett när det gäller turistutveckling.
Genom att skapa en attraktiv sörmländsk matkultur med många småskaliga producenter kopplade till upplevelseindustrin och restaurangnäringen skapar vi naturliga platser där mat och kultur möts. Detta kommer att innebära ett viktigt steg framåt för hela turistnäringen i Sörmland vilket i sin tur leder till många nya arbetstillfällen. För att uppnå en sådan god utveckling krävs att vi premierar nya idéer och människor med entreprenörsanda.