Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förmånsrättslagen.

Motivering

Förmånsrätten gäller endast för intjänad lön tidigare än tre månader före konkursansökan. Lagen utgår inte från när lönen skulle ha förfallit till betalning utan när den började tjänas in.

Många löntagare har idag lön i efterskott. Detta innebär att man arbetat en månad med innestående lön, och först efter den andra månaden erhåller man lön. Det vill säga det har då gått två månader innan den anställde märker att företaget ej har betalat ut lön. Först efter en diskussion med arbetsgivaren för att få ut lönen tas kontakt med den fackliga organisationen och då har nästan tre månader förflutit. Facket ska först begära förhandling enligt medbestämmandelagen. Om detta inte ger resultat ska man begära företaget i konkurs. Följden blir att tiden för när fodran uppstår fram till tidpunkten för konkursansökan blir för kort. Förutsättningen för att förmånsrätten och lönegarantin ska aktualiseras är att arbetsgivaren först försätts i konkurs; även detta tar sin tid. Tidsfristen i förmånslagen måste förlängas för vanliga löntagare.

Semesterlön och semesterersättning som är intjänad före konkursansökan omfattas endast av förmånsrätten för det löpande och närmaste föregående intjänandeår. Men semesterlagen ger alla rätt att spara max fem semesterdagar per år under fem år förutom den just intjänade semestern.

Därutöver kan man ha inarbetat tid, arbetstidsförkortning eller arbetstidsbank via kollektivavtal som man ej kunnat ta ut och borde ha rätt att få ut i pengar.

I dag är maximibeloppet för lönegarantin fyra prisbasbelopp. En vanlig metallare som i dag arbetar vid en arbetsplats som går i konkurs och har sex månaders uppsägningstid enligt 11 § lagen om anställningsskydd (LAS) kommer ej att med nuvarande regelverk kunna få ersättning för hela uppsägningstiden, än mindre få ut sina sparade semesterdagar och upparbetade tid i tidbank.

Det borde vara så att vanliga heltidsanställda industriarbetare som många gånger kan ha svårt att klara familjens alla utgifter ska kunna få ut sin fordran vid en konkurs. Därför bör även antalet prisbasbelopp höjas så att maximibeloppet harmoniserar med vanliga metallarbetares lönefordran. Förmånsrätten vid lönegaranti bör även följa LAS och semesterlagen förutom kollektivavtal.

Förmånsrätt för lön och annan ersättning jämte lönegarantilagen för vanliga löntagare måste förändras i enlighet med vad som ovan framförts.

Stockholm den 3 oktober 2005

Christer Erlandsson (s)