Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändringar i aktiebolagslagen för att öka andelen kvinnor i privata bolagsstyrelser.

Motivering

Det grundläggande motivet för jämställdhetsarbetet är vikten av att slå vakt om principen om alla människors lika värde – men – det finns också ekonomiska argument:

Om kvinnor med förvärvsbakgrund också fick möjlighet att träda in i bolagens styrelser skulle det innebära stora kompetensvinster för bolagen till gagn för både företag och jämställdhet.

Jämställdhetsarbetet har drivits under lång tid i vårt land och i viss mån gett resultat. De politiska församlingarna eftersträvar jämn könsfördelning. I regering, riksdag, kommuner och landsting har det till stor del blivit verklighet. I näringslivet ser det dock mörkt ut med jämställdheten. Männen leder, styr och är chefer i betydligt högre grad än kvinnor. Dessutom har männen oftast likartad bakgrund.

De privata bolagsstyrelserna har inte tagit sitt ansvar för bolagens bästa och ökat andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Andelen kvinnor i bolagsstyrelserna har bara ökat med 1,5 procentenheter på ett år. Det visar statistik från SIS Ägarservice. Andelen kvinnor i styrelser är i år 16,1 procent. Förra året var samma siffra 14,6 procent. Det är bedrövligt att vi efter många års jämställdhetsarbete ännu inte nått fram till bättre fördelning mellan kvinnor och män i de privata styrelserummen – trots att kvinnor har högre utbildning och bredare erfarenheter. Det behövs åtgärder.

Vårt förslag är helt enkelt en lagreglerad könskvotering. I aktiebolagslagen är det möjligt att helt enkelt kräva att en viss andel av de stora aktiebolagens styrelser ska vara vikta för respektive kön.

När kvinnor och män jobbar tillsammans under samma förutsättningar och värderas på likvärdiga grunder fungerar samhället som bäst.

Stockholm den 30 september 2005

Marie Granlund (s)

Sylvia Lindgren (s)