Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försäkringsbolags tillgång till patientjournaler.

Motivering

I maj 2005 lämnades efter utfört uppdrag en analys rörande försäkringsbolags tillgång till patientjournaler till justitieministern.

Utredningen rekommenderar begränsningar i försäkringsbolagens möjligheter att ta in fullmakter och information. I dag tar försäkringsbolagen regelmässigt in fullmakter. Dessa utnyttjas i 20–30 procent av fallen för att göra försäkringsbedömningar. De fullmakter som finns i dag är generella och inte tidsbegränsade. Genom dessa får försäkringsbolagen tillgång till mycket överskottsinformation, vilken kan övertolkas till försäkringstagarens nackdel. Detta gör i sin tur att läkare, barnsjuksköterskor och andra journalförande yrkeskategorier inom hälso- och sjukvården, blir mer restriktiva med vad de skriver i journalerna, och patienterna själva kan vilja bestämma vad som ska stå i journalerna och inte stå där. På så sätt kan patienternas vård påverkas vilket inte är bra.

Ett konkret exempel på problemen med hur det fungerar i dag är journal­för­ing över små barn på BVC. Som förälder måste du kunna ha en öppen och bra relation med BVC-sjuksköterska och läkare. Oro och farhågor måste kunna uttryckas och även antecknas, utan att någondera part ska behöva tänka över hur detta kan komma att användas i alla framtida situationer. Tyvärr har dagens ”system” visat sig kunna få stora och negativa konsekvenser för föräldrars möjlighet att såväl försäkra sitt barn som att få ut ersättning från försäkringsbolag i de fall där det borde varit aktuellt.

Utredningen föreslår bl a begränsningar som innebär att försäkringsbolagen exempelvis ska kunna få svar på preciserade frågor och tillgång till relevant information genom bearbetade journalutdrag. Försäkringsbolagen borde betala en avgift för varje förfrågan. Rätten att utnyttja fullmakter ska begränsas och bara räcka för ett tillfälle.

I dag scannar försäkringsbolagen in och sparar journaler under obegränsad tid. Detta borde regleras av PUL och ses över. Tystnadsplikten borde författningsregleras.

Med anledning av det i motionen anförda bör riksdagen ge regeringen tillkänna att den snarast ser till att utredningens förslag genomförs.

Stockholm den 30 september 2005

Carina Moberg (s)