Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den svenska namnlagen bör ändras så att rätten att välja namn enligt ursprungslandets namnregler skall gälla även finländska, norska och danska medborgare.
En finländsk, norsk eller dansk medborgare, bosatt i Sverige, upplever svårigheter vid namngivning av sina i Sverige födda barn. Orsaken är att alla utländska medborgare, med undantag för ovan nämnda nationaliteter, kan välja mellan ursprungslandets namnregler och den svenska namnlagen. Med tanke på att namnlagarna i Norge, Finland och Danmark inte helt överensstämmer med den svenska namnlagen ger detta upphov till vissa bekymmer.
Exempel:
En invandrad norsk medborgare med namnet Berg Larsen som efternamn, har i den svenska folkbokföringen fått namnet Berg registrerat som mellannamn. Kvinnan har sedan tidigare ett barn som fötts i Norge och fått efternamnet Berg Larsen. Det i Sverige födda barnet förvägras dock ta efternamnet Berg Larsen då ingen av föräldrarna bär detta efternamn (Berg har ju i Sverige registrerats som ett mellannamn). Kvinnans familj har hetat Berg Larsen i fyra generationer och hon önskar att hennes andra barn ska få ärva samma efternamn som hon själv och det äldre syskonet har.
Slutsatsen bör vara att den svenska namnlagen ändras så att rätten att välja namn enligt ursprungslandets namnregler även ska gälla finländska, norska och danska medborgare.