Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till ändrad patentlagstiftning och andra åtgärder som krävs för export av billiga läkemedel till u-länder.
Vid WTO:s ministermöte i Doha bekräftades att WTO:s regler ger möjlighet att vid nationella hälsokriser genom tvångslicenser få tillgång till läkemedel för sjukdomar som hiv/aids, tbc och malaria. En rad utvecklingsländer saknar den produktionskapacitet som är nödvändig för att i praktiken kunna utnyttja denna möjlighet. Efter långa och svåra förhandlingar lyckades WTO finna en lösning på detta problem och ett avtal om detta presenterades i augusti 2003.
Syftet med avtalet är att ge människor i mycket fattiga länder tillgång till bromsmediciner mot hiv/aids och vaccin mot bland annat tbc och malaria. Avtalet innebär bland annat att länder med egen produktionskapacitet vad det gäller läkemedel skulle kunna exportera billiga kopior av läkemedel, så kallade generika till länder som saknar egen produktionskapacitet och som på grund av fattigdom vid omfattande nationella hälsokriser saknar möjlighet att handla läkemedel på en öppen marknad. Kanada fattade som första land i världen beslut om att ändra den kanadensiska export- och patentlagstiftningen för att underlätta export av generika till fattiga länder med omfattande nationella hälsokriser.
Kanada kan inte ensamt uppfylla de behov som finns på dessa områden. Inte minst vad det gäller bromsmediciner mot hiv/aids och vaccin mot tbc är behovet stort. En mängd afrikanska länder hotas av katastrofer, inte enbart i form av mänskligt lidande utan också befolkningsmässigt och ekonomiskt. Enbart i Sydafrika finns det betydligt mer än 5 miljoner hiv-smittade. I hela Afrika uppgår antalet smittade nu till långt över 30 miljoner.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan samt ett antal hjälporganisationer har uppmanat andra länder att följa Kanadas exempel.
Mot denna bakgrund bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om förändringar av svensk patentlagstiftning och andra åtgärder som underlättar export av billiga läkemedel till fattiga länder med nationella hälsokriser.