Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att samma promillegräns skall gälla för sjöfylleri som för rattfylleri.
Det finns många åtgärder för att i Sverige söka förebygga alkoholskador. Vi kan dock konstatera att tankegångarna på att minska den totala alkoholkonsumtionen misslyckats.
Ändrade regler för privat införsel av alkohol och medlemskapet i EU har förändrat möjligheterna att styra tillgången på alkohol i Sverige.
Detta får dock inte tas som intäkt för att acceptera ett allt större alkoholmissbruk, utan nya vägar och former för att förebygga alkoholskador måste till.
Det är förbjudet att sätta sig bakom ratten i bilen om man har druckit alkohol. Det accepteras som en bra lagstiftning till skydd både för omgivande trafikanter och för föraren.
När det gäller alkohol till sjöss saknas dock ofta detta synsätt. Trots att det finns många båtar med starka motorer som kommer upp i avsevärda hastigheter, finns en större allmän tolerans vad gäller förtäring av alkohol till sjöss.
Att framföra en snabb båt berusad är dock lika farligt som att framföra en bil i berusat tillstånd. Man löper även på sjön en stor risk att skada både sig själv och andra människor som vistas på sjön. Lagen bör därför vara lika för båda brotten, och sjöfylleri bör bedömas med samma promillegräns som vid rattfylleri.
Jag är väl medveten om att det pågår en utredning i frågan, men problemet är så stort att det förtjänar att påpekas att utredningen måste komma snabbt och att beredningen i departementet därefter ska bli klar så snart att en skärpt lagstiftning kan bli klar före nästa båtsäsong.