Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Filmarkivet i Grängesberg.

Motivering

Sedan år 2002 disponerar Svenska Filminstitutet årligen 5 miljoner kronor för verksamheten vid Filmarkivet i Grängesberg. Arkivet är unikt i sitt slag och har till uppgift att samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke fiktiv film som upptagits på filmbas men inte är avsedd för biografvisning. Genom etablerandet av arkivet finns nu en nationell kulturinstitution som tar hand om kulturhistoriskt värdefull film som i dag finns hos privatpersoner, föreningar och företag och som i hög grad berättar om 1900-talets Sverige.

Som framhålls i proposition 2005/06:3 Focus på film – en ny svensk filmpolitik befinner sig arkivet i Grängesberg i många avseenden ännu i en uppbyggnadsfas. Alltsedan starten samarbetar arkivet med länsmuseer över hela landet. Det skapar stora möjligheter att arkivet kan bli en positiv resurs för museerna i deras strävan att integrera den kulturhistoriskt värdefulla filmen i den regionala utställningsverksamheten. Samarbete har också etablerats med föreningar och företag samt med högskola och universitet, det senare i syfte att etablera rutiner och bedriva forskning på arkivets material.

På relativt kort tid har Filmarkivet i Grängesberg blivit känt över hela landet. Antalet filmer som lämnats in till arkivet är mångdubbelt större än vad arkivet med nuvarande kapacitet löpande kan ta hand om. Det är därför angeläget att satsningen på arkivet fortsätter i syfte att rädda den kulturhistoriskt värdefulla filmen undan förstörelse och att göra den tillgänglig för forskning och för allmänhet. Det utvecklingsarbete, som omnämns i filmpropositionen, där filmer lagras digitalt i en databas för att bli tillgänglig on-line för forskning, bör ges hög prioritet. Detta utvecklingsarbete bör också ta sikte på att film skall kunna bli tillgängligt för allmänheten on-line.

I propositionen som behandlar förra filmavtalet (2001/02:1 s. 67) anges att etableringen i Grängesberg ”har mycket stor betydelse ur såväl kulturpolitiskt som regionalpolitiskt perspektiv bl.a. genom att ett 20-tal nya arbetstillfällen kan skapas i regionen”.

I denna proposition som nu ligger framför oss (2005/06:3 s. 52) kan vi läsa att det framhålls att satsningen på uppbyggnaden av Filmarkivet i Grängesberg inom ramen för den statliga filmpolitiken bör fortsätta i minst samma omfattning som tidigare. Detta känns utifrån beskrivningen ovan som en för låg prioritering för att klara utvecklingen av verksamheten.

En sådan utbyggnadstakt bör ses som en lägsta nivå. ”Samma omfattning som tidigare” kan uppfattas som om den nivå som nu finns är tillräcklig. Det angelägna i uppdraget att rädda den kulturhistoriskt värdefulla filmen som Filmarkivet har bör därför även i fortsättningen tillföras resurser inom ramen för denna propositions budget så att regeringens tidigare ambition kan fortsätta att uppfyllas även under kommande filmavtalsperiod.

Stockholm den 12 oktober 2005

Per Erik Granström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)