Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om synliggörandet av mångfalden inom idrotten och kulturen.
Varje dag diskrimineras människor på grund av sin sexuella läggning. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera. Alla människor har lika värde och ska bemötas med respekt. Vi vill skapa ett samhälle utan fördomar och diskriminering, ett samhälle där alla behövs och får plats – där alla har samma rätt och samma värde.
Bi- och, homosexuella samt transpersoner har länge utsatts för ett strukturellt förtryck som tagit sig uttryck i diskriminerande lagstiftning, osynliggörande samt ytterst psykiskt och fysiskt våld. Vi socialdemokrater vill på samhällslivets alla områden bekämpa kvarvarande orättvisor som drabbar dessa grupper.
Vi anser att lagstiftningen fungerar som attityds markering av var vi gemensamt har för grundläggande syn. Parallellt måste vi dock alla arbeta tillsammans för att förändra de attityder som finns runtomkring oss, på arbetsplatsen eller fritiden, i skolan och i hemmet. Mycket har gjorts på lagstiftningsområdet, men vi slutar inte förrän vi nått hela vägen.
Idrottsrörelsen är en av de största folkrörelserna i vårt land, och den är av stor betydelse för att skapa gemensamma värderingar och sammanhållning i samhället. Inom idrotten möts människor med olika bakgrund, och det bidrar till att motverka klassklyftor och segregation. Genom idrottsrörelsen finns goda förutsättningar för att skapa en hållbar integration, att skapa förståelse och acceptans för det annorlunda eller okända.
Inom idrottsrörelsen finns människor med invandrarbakgrund, handikapp och naturligtvis lika många procent homo- och bisexuella som i samhället i övrigt. Det är viktigt att dessa människor känner sig välkomna och värdefulla, att skillnader i bakgrund samt förutsättningar accepteras och att människor vågar vara öppna med sin sexuella läggning utan att behöva vara oroliga för trakasserier.
Ett stort ansvar vilar på idrottsrörelsen att vidarebefordra tolerans och jämlika demokratiska värderingar till såväl människor med invandrarbakgrund, handikappade, som hetero-, homo- och bisexuella ungdomar. Därför är det viktigt att samhället på allvar arbetar med att dessa frågor prioriteras inom idrottsrörelsen.
Därför bör regeringen verka för att på olika sätt synliggöra homo- och bisexuella och transpersoner som ett positivt exempel på mångfald inom idrottsrörelsen.
Heteronormativiteten i vad som produceras inom kulturen kan man nästan ta på. När brotten från denna kod görs blir det ofta stora rubriker och uppmärksammat som undantag. Dessa undantag bekräftar dock regeln – att vi skall vara/bli kära i någon av motsatt kön och när vi sätter på oss kläder ska de vara könskodade.
När utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky presenterade en tydlig satsning på att bryta mansdominansen inom filmens värld gladdes vi verkligen. Att nästan bara män kommer till tals inom filmens värld skapar en ensidig och tråkig bild. Bredd förutsätter djup och djup förutsätter bredd.
Detta resonemang hoppas vi sprider sig till andra delar av våra politiska på kultur där även sexualitet och identitet får ett ökat utrymme. När Helena Bergström spelar Hamlet på Stadsteatern i Stockholm finns brottet mot ordningen där och då blir kulturen synlig för en bredare publik än de som läser kulturdelen i tidningarna.