Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge förutsättningar för en bred folkbildningssatsning för IT-samhället.

Motivering

Regeringens IT-proposition, ”Från en IT-politik för samhället till en politik för IT-samhället”, som lämnades till riksdagen under sommaren är ett välkommet steg från att, när det gäller IT, fokusera på tekniklösningar till att handla om användarna och samhället.

De åtgärder som föreslås i propositionen är bra, men inte tillräckliga för att nå det övergripande målet om ett hållbart informationssamhälle för alla som kan vara till gagn för oss som demokratiska medborgare och medvetna konsumenter. Åtgärderna behöver kompletteras med en bred folkbildningssatsning.

Stora grupper av medborgare omfattas ännu inte av det framväxande e-samhället. Över två tredjedelar av Sveriges befolkning har i dag tillgång till Internet hemma. Men den resterande tredjedelen, eller cirka tre miljoner människor, kan eller vill av olika anledningar fortfarande inte tillgodogöra sig det som e-samhället erbjuder. Här ingår pensionärer, arbetslösa, korttidsutbildade, invandrare och funktionshindrade. Många av dem ser inte att de har någon nytta av eller behov av Internet.

Internettillgången är proportionerlig med inkomst och utbildningsnivå. Medan 90 % av välutbildade och välbeställda har tillgång till Internet är motsvarande siffra för dem med kortast utbildning och lägst inkomst 25–30 %. Tittar man dessutom på skillnader i kompetens att använda IT-lösningar är skillnaderna betydligt större än själva tillgången till dator i hemmet. Samtidigt utvecklar myndigheter kommuner och kommersiella företag alltfler e-tjänster och lägger ut alltmer av sin information på Internet. Vi kan numera deklarera via Internet, sjukanmäla oss, betala räkningar, skaffa information med mera. Det är oacceptabelt att tre miljoner medborgare lämnas utanför. Risken för nya och permanentade digitala klyftor är uppenbar. Ett IT-samhälle som inte omfattar alla skapar frustration och utanförskap.

Detta kan och måste undvikas. Genom att ge förutsättningar för exempelvis studieförbund, folkhögskolor och databranschens organisationer att i samverkan genomföra folkbildande insatser som uppsökande verksamhet, studiecirklar och kurser ökas möjligheten till ett demokratiskt IT-samhälle. En sådan insats är i enlighet med den nya IT-propositionens mål och en komplettering av de åtgärder som föreslås i propositionen.

Stockholm den 4 oktober 2005

Helene Petersson (s)