Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ge Folkmusikens hus i Rättvik ett nationellt uppdrag beträffande ett arkiv för folklig dans.

Motivering

Folkmusiken och dansen är en del av vårt svenska kulturarv. De senaste årens globaliseringsprocess har skapat ökade möjligheter till kulturellt idéutbyte och lett till att ett nytt konstnärlig utvecklingsarbete för dans börjat bedrivas. Det utgår från en stark förtrogenhet med den historiska traditionen och en nyfikenhet på omvärld, nutid och besläktade genrer inom musik och dans.

Detta har inneburit ett ökat behov av institutioner som kan tillhandahålla information och historiskt källmaterial. En samlande kraft behövs som kan inspirera till fortlevnad och utveckling inom traditionens ramar samt bidra med källor för konstnärligt utvecklingsarbete.

I Sverige finns i dag några arkiv med material om folkdans/folklig dans, exempelvis Folkminnesarkivet på Nordiska Museet, DAUM i Umeå och Smålands musikarkiv i Växjö. Men ingen har ett samlat grepp eller tar övergripande ansvar för att folkdans/folklig dans i bred mening dokumenteras och arkiveras.

Arkivet för folklig dans (Folkdansarkivet), som sedan 1976 funnits på Dansmuseet i Stockholm, var delvis en sådan samlande punkt. Men 2002 beslutade regeringen att dra in finansieringen, och Folkdansarkivet står nu utan vare sig bemanning eller rörliga resurser. Arkivmaterialet finns ännu så länge rent fysiskt kvar i Dansmuseets lokaler, men dessa håller inte arkivstandard, och utrymmet kommer enligt museets ledning att i framtiden behövas för andra ändamål.

Arkivet på Dansmuseet är omfattande och innehåller bland annat ca 8 000 fotografier med motiv från den svenska folkdansrörelsen. Dessutom finns en nästan komplett samling tryckta dansböcker, ca 20 hyllmeter, om folkdans och sällskapsdans från 1700-talets kontradanser till 1900-talets moderna sällskapsdanser.

Sedan 2002 har Samarbetsnämnden, ett forum för information och erfarenhetsutbyte inom folkdansområdet, tagit över ansvaret för Folkdansarkivet men det är ingen permanent lösning. Dokumentationsarbetet har i dag nästan upphört, och en ny helhetslösning för folkdansarkivets framtid måste sökas för att inte helt förlora det som hittills byggt upp.

Folkmusikens hus i Rättvik är den institution som har bäst förutsättningar att ta det praktiska ansvaret för verksamheten och fortsätta utvecklingen av ett nationellt folkdansarkiv. I Rättvik och runt Siljansbygden finns en mängd aktiviteter knutna till musik och dans i bredare mening som årligen lockar tiotusentals besökare. Bland de mer betydelsefulla kan nämnas Musik vid Siljan, Dalhalla, Bingsjöstämman, Stora Daldansen och Rättvik Folklore. Det gör Folkmusikens hus till en utmärkt plats för exponering av information, forskning och idéutbyte inom dessa områden. I Dalarna finns också två dansutbildningar med inriktning på scenisk och folklig dans, Musikkonservatoriet i Falun och Malungs folkhögskola.

Den nära kopplingen mellan folkmusik och dans skulle på sikt berika bägge uttrycksformerna och skapa mycket intressanta förutsättningar för både traditionella uttrycksformer och konstnärligt nyskapande. Genom att sammanföra kompetens och erfarenhet inom dessa besläktade kulturyttringar skulle även nya nätverk med nya utvecklings- och samarbetsmöjligheter skapas.

Stockholm den 22 september 2005

Ulrik Lindgren (kd)