Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att folkbildningsarbetet skall värnas.

Motivering

I Sverige har människor i över hundra år samlats för att tillsammans studera på egna villkor, ta del av föreläsningar och delta i kulturprojekt. Då som nu var motiven att stärka sina möjligheter att påverka de egna livsvillkoren och ofta att påverka och förändra förhållanden i samhället. Det har i många människors liv betytt och betyder oerhört mycket.

En demokratisk samtalskultur har utvecklats inom folkbildningen, grundad på tolerans mot oliktänkande och respekt för sakliga argument och fattade beslut. I det dagliga folkbildningsarbetet tar den sig uttryck i att deltagarna har ett stort inflytande och gemensamt är med och formar innehåll och uppläggning.

Under senare år har folkbildningen fått minskade/förändrade bidragsströmmar. Olika bidrag till folkbildningen är dessutom olika beskaffade, och storleken skiftar därför beroende på var någonstans verksamheten bedrivs.

Folkbildningen ger människor möjligheter de aldrig annars skulle ha haft chans till. Det samhällsstödda folkbildningsarbetet som sker i studieförbunden med främst studiecirklar och olika kulturverksamheter och inom folkhögskolor måste vi värna! Folkbildningen är, och skall vara, öppen för alla.

Stockholm den 4 oktober 2005

Anneli Särnblad (s)

Marita Ulvskog (s)