Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten i framtiden måste engagera sig med en finansiell garanti för genomförandet av stora engagemang.
Stora evenemang används som plattform för kommunikation. För näringslivet gäller det att skapa affärer, för staden att ge förutsättningar för detta. Detta har många internationella storstäder, regioner och länder insett, och därför är konkurrensen om de stora evenemangen stenhård.
Turistnäringen är personalintensiv, och för varje ökning av omsättningen med 1,3 miljoner kronor skapas ett nytt jobb. I fordonsindustrin krävs 3,3 miljoner kronor och i teleproduktindustrin 3,1 miljoner kronor för varje nytt arbetstillfälle.
Turistsektorn kan erbjuda servicejobb som tar till vara människors kunskaper om andra kulturer och språk. Det är också attraktiva jobb för unga flickor och pojkar som tar första steget ut på arbetsmarknaden.
Enligt världsturistorganisationen World Travel and Tourism Council, WTTC, kan Sverige fördubbla turistexporten. Det skulle på relativt kort tid kunna skapa 40 000 nya jobb. Vad som behövs är en kraftfull gemensam insats av näringsliv, stat och kommuner för att marknadsföra Sverige utomlands.
Göteborgs utveckling som evenemangsstad inom kultur, nöje och idrott hade inte varit så framgångsrik utan det rika förenings- och organisationslivet, och självklart spelar årliga händelser som Gothia Cup, filmfestivalen och bokmässan en stor roll i den så kallade ”evenemangspyramiden” som är en vital del av stadens evenemangsstrategi.
Ur bredden växer professionella utövare fram. Föreningslivet inom kultur och idrott ger unika konkurrensfördelar för evenemang i Sverige.
Detta gör det möjligt att konkurrera om de riktigt stora evenemangen, som EM i fotboll 1992, VM i friidrott 1995 och EM i friidrott som hålls i Göteborg den 6–13 augusti nästa år.
EM är ett världsevenemang och en fantastisk show med många stora stjärnor. Det är ett skyltfönster mot omvärlden som följs av miljontals tv-tittare och kommer sannolikt att omsätta 800 miljoner kronor i turistnäringen.
EM och Gothia Cup har det gemensamt att många av deltagarna kommer från utlandet. Det betyder stora skatteinkomster för staten när utländska besökare spenderar pengar i Sverige. På varje krona går 60 öre tillbaka till staten i moms och andra skatter.
Därför är det svårt att begripa att inte staten har en strategi för hur man skall stödja denna näringsgren så att Sverige också i framtiden kan attrahera och genomföra stora evenemang.
För EM i friidrott tar Göteborgs stad den ekonomiska risken och har hittills inte fått något stöd från staten. Det finns vad vi vet inget annat land i Europa där det statliga engagemanget är på en så låg nivå. När Paris arrangerade VM i friidrott 2003 kom 270 miljoner kronor från offentlig finansiering, varav franska staten bidrog med 210 miljoner.
Om Sverige skall kunna genomföra stora evenemang i framtiden måste staten engagera sig med en finansiell garanti för genomförandet.