Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om läs- och skrivfrämjande, arbetsplatsbibliotek och bokombud.

Motivering

För närvarande pågår fyra tvärfackliga litteraturprojekt inom LO-förbunden. Alla fyra projekt drivs centralt men genomförs lokalt. Det är Boken på arbetsplatsen, Fatta pennan, Litteratur på arbetsplatsen och Läs för mej, pappa. Projekten är samarrangemang mellan LO-förbunden, Författarförbundet, En bok för alla, ABF och Kulturrådet. Det är viktiga projekt som stimulerar läsande och skrivande riktat till människor som inte självklart annars kommer nära litteraturupplevelsen. Vi vet att enbart ett lågt pris och ett bibliotek på orten inte är tillräckligt för att nå människor som tidigare inte läser eller skriver. Det krävs också ett målinriktat arbete och engagemang för att bryta invanda och omedvetna mönster. Om vi menar allvar med en kulturpolitik för alla med både bredd och djup är inte minst ovan nämnda projekt viktiga. Det är också viktigt att inte våra ambitioner stannar med projekt utan att det också kan finnas möjlighet att permanenta projekt som visat sig vara lyckosamma. Det är också mycket angeläget att se till en helhet när det gäller läs- och skrivfrämjande insatser. För människor som inte naturligt söker sig till en bokhandel eller ett folkbibliotek måste böckerna finnas nära och rekommenderas av människor som man har i sin närhet. Av den anledningen spelar arbetsplatsbiblioteken och bokombuden en mycket viktig roll.

Antalet arbetsplatsbibliotek har dock blivit färre än tidigare. Det finns olika anledningar till detta, men oavsett anledning och är det beklagligt. Det är i många fall svårt att etablera upprätthålla ett bibliotek på små arbetsplatser. Även på de mest gynnade arbetsplatserna, det vill säga någorlunda stora med fungerande facklig organisation, är inte ett arbetsplatsbibliotek en självklarhet. Även om folkbibliotek kan söka medel från Kulturrådet för arbetsplatsbibliotek krävs en viss egenfinansiering, vilket kan utgöra ett hinder för etablering av arbetsplatsbibliotek.

Det krävs ett helhetsgrepp omkring läs- och skrivfrämjande, arbetsplatsbibliotek och bokombud för att inte riskera att insatserna blir en dagslända. Helhet, långsiktighet och uthållighet är viktiga ingredienser för en kulturpolitik med både bredd och djup.

Stockholm den 30 september 2005

Tommy Ternemar (s)

Berit Högman (s)

Jarl Lander (s)

Ann-Kristine Johansson (s)