Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en höjning av anslaget till trossamfunden med 10 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår.
Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfunden, SST (tidigare under namnet Sveriges frikyrkoråds samarbetsnämnd), har till uppgift att fördela statliga bidrag till vissa trossamfund.
Stödet skall bidra till att skapa förutsättningar för trossamfunden att bedriva en aktiv och långsiktig inriktad verksamhet i form av gudstjänst, själavård, undervisning och omsorg.
Statsbidrag får lämnas endast till ett trossamfund som bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingarna som samhället vilar på, och som är stabilt och har egen livskraft.
I de församlingar som är bidragsberättigade genom SST anordnades för några år sedan en mätning en helg där det framkom att 5 642 gudstjänster genomfördes med totalt 273 587 deltagare, vilket innebär att hälften av alla gudstjänst besök i landet gjordes i till SST relaterade församlingar.
Tillgången till gudstjänstlokaler är ett av de grundläggande behoven hos trossamfunden och dess församlingar. De trossamfund som bildades under 1800-talet och i början av 1900-talet byggde egna lokaler för gudstjänster och annan religiös verksamhet.
Stödet för t.ex. lokalbidrag minskade med ca 10 miljoner kronor för 8 år sedan och är nu i storleken 2–3 miljoner per år. Det totala stödet till trossamfunden har inte ökat under den senaste 10-årsperioden.
Stödet till trossamfunden finansierar även den viktiga Sjukhuskyrkan som bedrivs ekumeniskt av de kristna kyrkorna och samfunden i vårt land.
Det är ett omfattande socialt och betydande ungdomsarbete som sker genom trossamfundens betjäning/verksamhet. Genom att det totala stödet inte har ökat de senaste 10 åren är nu en höjning ytterst motiverad.
Vi anser att stora ansvarsområden motiverar en höjning av anslaget till trossamfunden med 10 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår.