Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om näridrottsplatser.
I budgetpropositionen framhåller regeringen att Riksidrottsförbundet disponerar 55,5 miljoner kronor för fortsatta insatser till speciellt prioriterade områden. Dessa resurser härrör från det tredje verksamhetsåret av det så kallade Handslaget mellan Riksidrottsförbundet och statsmakterna.
Som exempel på insatser som pengarna kan användas till framför regeringen etablering av näridrottsplatser i storstadsområden i samverkan mellan föreningar och kommuner och andra intressenter för att nå ungdomar som rör sig för lite.
Vi instämmer helt i behovet av att utveckla näridrottsplatser i segregerade bostadsområden och använda dessa idrottsplatser både som en hävstång för att bryta utanförskap och nå ungdomar som ofta inte kommer i kontakt med det ordinarie föreningslivet. Däremot är vi övertygade om att satsningen skulle vinna på att inte ensidigt inriktas på storstadsområdena utan också komma andra ungdomar till godo. Också i mindre kommuner finns exempel på segregerade bostadsområden och ungdomar med behov av stimulans för att komma igång med ett mer regelbundet idrottande.
I Hallsbergs kommun etablerar kommunen en så kallad spontanidrottsplats i anslutning till ett bostadsområde som präglas av relativt stor segregation och där andelen ungdomar med utländsk bakgrund är hög. Avsikten är att locka områdets ungdomar till spontanidrott och stimulera till integration mellan områdets ungdomar och ungdomar från andra bostadsområden. Satsningen präglas av ett tydligt genusperspektiv och genomförs i nära samverkan med ortens föreningsliv. Ansvariga på det regionala länsidrottsförbundet har bedömt att projektet väl fyller de kriterier som ställts upp för bidrag från Riksidrottsförbundet, men ansökan har senare fallit på att verksamheten byggs upp utanför storstadskommunerna.
Vi är väl medvetna om att det är naturligt att en relativt stor andel av de resurser som avsätts för integrationsinsatser kommer att hamna i storstadsområdena, men menar att behov av integrationsinsatser på intet sätt bara finns i storstäderna. Det är tvärtom destruktivt om statsmakterna ger intryck av att dessa behov koncentreras till vissa delar av landet, i stället för att se att den omfattande flyktinginvandringen betytt att både glädjen av medborgare från andra länder och de risker som segregationen innebär angår oss alla. Vi föreslår därför att riksdagen uttalar att riktade resurser till näridrottsplatser också kan komma kommuner utanför storstadsområdena till del. Det måste vara behovet och det enskilda projektet som avgör bidragen, inte dess lokalisering.