Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om villkoren för trav- och galoppsporten.

Motivering

Trav- och galoppsporten och dess framtid är av stor betydelse för stora delar av Sverige. För tiotusentals svenskar runt om i landet är trav- och galoppsporten en livsstil, en folkrörelse. Då sporten av naturliga skäl till största delen är en glesbygdsverksamhet skapas också reella möjligheter att hålla det svenska jordbrukslandskapet öppet. Dessutom skapar den på dessa, i övrigt regionalpolitiskt utsatta, platser både arbetstillfällen och meningsfull fritidssysselsättning. Styrkan i sporten är bredden och förankringen hos den stora massan utövare och intresserade. För staten innebär trav- och galoppsporten dessutom stora skatteinkomster via spelet hos ATG.

Trav- och galoppsporten har under flera år varit en näring som gått bra. Nu börjar det dock höras rejäla missljud i maskineriet. Trots att spelutvecklingen varit god och prissummor kunnat höjas har situationen för trav- och galoppsportens aktiva länge varit och är mycket tuff. Bara cirka fem procent av de startande hästarna går med vinst, och hästägarnas årliga förlust är över en miljard kronor.

Trav- och galoppsporten är helt beroende av spelet hos ATG då en inte obetydlig del av omsättningen på spelet hos ATG går tillbaka direkt till trav- och galoppsporten. Sedan drygt ett år är travsporten inne i ett stort och nödvändigt förbättringsarbete för att framgångsrikt kunna möta konkurrensen inom upplevelseindustrin. Spelmarknaden har globaliserats och konkurrensen om spelarna hårdnar. Allt större summor försvinner från spel hos ATG till spel hos utländska Internetbolag. Dessa bolag ger inte ett öre tillbaka vare sig till sporten eller i skatt till staten. Spelet hos dessa bolag tenderar att öka och är ett mycket stort hot mot sportens ekonomi.

Anledningen till att spelarna söker sig till nya, utlandsbaserade bolag främst är att de där kan erbjudas bättre vinstvillkor. Sedan 1996 har trav- och galoppsporten levt med förhöjd skatt, näst högst i Europa och ungefär dubbelt så hög som i våra nordiska grannländer. Då dessa nya spelbolag, som ofta är lokaliserade till skatteparadis, är befriade från såväl totoskatt som ekonomiskt ansvar för sporten har de naturligtvis en klar konkurrensfördel.

Den här utvecklingen har nu också lett till att ATG tvingats vidta drastiska åtgärder. Ett sparbeting 2003 på ca 70 miljoner kronor gör att travbanor ute i landet hotas och att antalet tävlingsdagar riskerar att minskas dramatiskt.

Det är av största vikt att den svenska trav- och galoppsporten kan möta konkurrensen från utlandsbaserade Internetbolag.

Stockholm den 30 september 2005

Christin Hagberg (s)

Michael Hagberg (s)