Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning i syfte att klargöra hur staten kan underlätta genomförandet av stora internationella ungdomsaktiviteter i Sverige.

Stora internationella ungdomsaktiviteter

Sverige har en lång och god tradition av att på olika sätt uppmuntra unga människor att engagera sig i samhället. Genom att stödja ungdomars engagemang stärks demokratin och det civila samhället. Detta visar sig inte minst i de offentliga stöd ungdomsorganisationer får för sin verksamhet som har en lång historia.

Idag ser ungdomars behov annorlunda ut. Som ung idag lever man i en gränsöverskridande värld – geografiska, etniska, kulturella och religiösa gränser överskrids vilket skapar positiv kunskap om och förståelse för mångfald. Detta är ett viktigt bidrag i att skapa positiva relationer människor emellan och därmed på sikt en fredlig värld. En viktig del av detta är möjligheten för unga människor från hela världen att mötas på stora internationella ungdomsaktiviteter.

Ett exempel på en stor internationell ungdomsaktivitet är den World Scout Jamboree, världsjamboree som världsscoutrörelsen tidigare i höstas beslutade att förlägga till Sverige och Kristianstad sommaren 2011. 35 000 ungdomar från hela världen väntas delta i aktiviteten.

För Sverige är det positivt på många sätt att aktiviteter som världsjamboreen förläggs till Sverige – det ger en positiv bild av Sverige, skapar förutsättningar för ungdomar från hela världen att få relationer till varandra samt bidrar också till ekonomisk tillväxt i den region där arrangemanget genomförs (vid ett internationellt scoutläger i Kristianstad 2001 räknade kommunen med extra turistintäkter på ca 45 miljoner kronor).

Staten besitter en lång rad resurser, som inte nödvändigtvis är förknippade med direkta kostnader, som med myndigheters goda vilja och engagemang kan underlätta för Sverige att locka flera stora internationella ungdomsaktiviteter till Sverige. Några exempel: Utrikesdepartementet och ambassader kan bistå med sakkunskap och procedurer för visum, Sida kan bistå med kunskap om situationen i deltagande länder och kontaktnät;

Försvaret kan bistå med viss utrustning och material för lägerverksamhet, ämnesmyndigheter kan bistå med sakkunskap kring sina ämnesområden i planering och genomförande av aktiviteten (till exempel Handikappombudsmannen, Integrationsverket, Krisberedskapsmyndigheten, Folkhälsoinstitutet, Räddningsverket m.fl.).

En stor internationell ungdomsaktivitet är också en stor ekonomi. Det ovan nämnda exemplet världsjamboree väntas få en omsättning om upp till en kvarts miljard kronor. Därför är det också angeläget att utreda om staten på något sätt kan bistå i att minimera den ekonomiska risken för arrangörerna genom till exempel ekonomiska garantier.

Det är angeläget att Sverige är attraktivt som värd för stora internationella ungdomsaktiviteter. För att underlätta för arrangörer av sådana aktiviteter bör regeringen utreda hur staten i dess mångfald av organisatoriska enheter kan underlätta för sådana arrangemang att genomföras i Sverige.

Stockholm den 30 september 2005

Gabriel Romanus (fp)

Anne Marie Brodén (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Olle Sandahl (kd)

Birgitta Carlsson (c)