Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommuners och landstings ansvar för stöd till folkbildningen.

Motivering

Folkbildningsförbundet konstaterar i en nyligen genomförd kartläggning att det finns brister i kommunernas ansvarstagande för en fri och tillgänglig folkbildning. Det samlade kommunala anslaget till studieförbundens folkbildningsverksamhet beräknas nämligen minska med ca 8 miljoner kronor under år 2005. Det är 14:e året i rad som kommunerna skär ned på stödet till studieförbunden.

Om man jämför med det samlade kommunala anslaget till studieförbunden för tio år sedan så har kommunanslaget minskat med 23 %. Omräknat med penningvärdeförsämringen så blir neddragningen nära 30 %.

Även landstingens/regionernas samlade anslag till studieförbund minskar med ca 1,5 miljoner kronor eller 0,5 % jämfört med föregående år. Om man jämför med det samlade landstingsanslaget till studieförbunden år 1996 så har anslaget minskat med 4,5 %. Omräknat med konsumentprisindex så blir neddragningen nära 12,2 %.

Denna negativa utveckling står i bjärt kontrast till det faktum att både riksdag och regering vid upprepade tillfällen uttalat att folkbildningen är ett nationellt ansvar för såväl stat som kommuner och landsting.

Ett grundläggande skäl för samhällets stöd till folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Ett annat viktigt skäl är att folkbildningen bidrar till att ge kvinnor och män möjligheter att påverka sin livssituation och skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen. Studieförbundens verksamhet utgör också ett viktigt bidrag för att minska ohälsan i samhället samt att verka för jämställdhet och öppenhet för inflytande från andra kulturer.

Studieförbunden är landets största kulturarrangör med 220 000 kulturarrangemang som varje år lockar 15 miljoner deltagare. Lägger man till att studieförbunden i sin studiecirkelverksamhet samlar 2,2 miljoner deltagare inser man hur betydelsefull lokal folkbildning är för stärkt personlig livsmakt och lokal samhällsutveckling.

Den kommunala ekonomin är för närvarande relativt stark och uppvisade år 2004 ett totalt överskott på 2 miljarder kronor. År 2005 förväntas kommunernas ekonomi stärkas ytterligare med ett överskott på 9 miljarder kronor.

I regeringsförklaringen betonade statsministern att ”folkbildningen ska stärkas – inte vingklippas”.

Ansvaret för folkbildningen måste delas mellan stat, kommuner och landsting. Samtidigt som staten tar sitt ansvar är det angeläget att regeringen i kontakten med kommuner och landsting med kraft driver linjen att ansvaret är delat. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2005

Thomas Strand (s)