Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ej ge tillstånd för pokerspel på nätet.

Motivering

Jag söker ”poker på nätet” på sökmotorn Google och får 787 000 träffar. På sökmotorn Eniro blir det 54 700 träffar. Jag söker på ”poker och spelmissbruk” och får 157 träffar.

Att spela poker på nätet har blivit allt vanligare bland t.ex. unga och studenter. Spelsajterna liksom spelandet ökar hela tiden. Man kopplar upp sig på nätet och öppnar ett konto. Man drömmer om chansen att vinna snabba pengar. Konceptet är att man tjänar pengar på att andra förlorar. På en del sajter får man en initial bonus att spela för. Det är gratispengar för att locka folk att börja. Personen tar sedan plats runt ett virtuellt bord. Virtuell betyder skenbar.

Enligt Svenska Spel spelar svenskarna för 40 miljarder kronor om året. Cirka 50 procent av Internetspelandet sker på de svenska spelbolagen – ATG, Svenska Spel och Spero. Resten sker på utländska sajter. Hur många som spelar poker på nätet vet man inte säkert. Enligt en statistiker och marknadsanalytiker på Svenska Spel är poker ett av de Internetspel som ökar snabbast. Ökningstakten de senaste åren ligger på mellan 50–100 procent per år.

Svenska Spel har nu ansökt om att få ordna pokerspel för pengar på Internet. Regeringen kommer att ta ställning under hösten. Kanske kommer andra aktörer också att lämna in ansökningar för att arrangera pokerspel på nätet.

De som förespråkar att vi ska ha poker på den svenska spelmarknaden åberopar att vi då kan få en bra kontroll på marknaden. Svenska aktörers intäkter kommer dessutom medlemmarna till del. Sedan kan det bli en slant över till spelmissbrukarna också.

De som oroas är de som ser att de nya spelmissbrukarna är unga och att en del drar på sig stora skulder. Tillgängligheten och utbudet är nämligen stort idag. Det finns uppgifter om att det finns ungefär 250 000 nätpokerspelare i landet. Hur många som fastnat i spelmissbruk vet ingen. På Folkhälsoinstitutets stödlinje för spelberoende är 37 procent av alla samtal numera pokerrelaterade. Före årsskiftet var det bara enstaka fall.

Även Spelberoendes förening har på kort tid tagit emot en anstormning av nätpoker-spelare.

Nätpoker ligger för närvarande på andra plats efter populära Jack Vegas-automater enligt Spelberoendes förening i Stockholm.

Nätpoker är mycket beroendeframkallande av flera orsaker:

Tecken på att någon utvecklat ett spelmissbruk är att personen ifråga försummar familj och andra sociala kontakter och kan sitta vid spelbordet i princip dygnet runt. Ofta spelar man för större summor än planerat. Som vid andra missbruk försöker personen i fråga att dölja spelandet för omgivningen. Lögner och halvsanningar hör till vardagen. Spelaren försöker kompensera förluster med allt högre insatser och finansierar dem med lån av bekanta, banken eller kanske t.o.m. genom brott.

Det finns säkert många som anser att den enskilde kan eller borde ta ett ansvar för sitt spelande. Så enkelt är det inte. Erfarenheter av andra former av missbruk borde ge en tankeställare. Låt oss slippa se mänskliga tragedier till följd av pokerspel. Låt oss säga nej till ansökningar om att få anordna pokerspel på nätet.

Stockholm den 30 september 2005

Solveig Hellquist (fp)

Gabriel Romanus (fp)