Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att placera produktion av ljud och bild i digitaliserad form till Västernorrlands län.
Den s.k. migreringsutredningen har föreslagit kraftfulla åtgärder för att bevara Sveriges historiska arv av ljud och bilder (utredningen om Statens ljud- och bildarkiv, SOU 2004:53). Utredningen föreslår bl.a. att ett tioårigt digitaliseringsprojekt, s.k. migrering, till en bedömd totalkostnad om 900 miljoner kronor skall genomföras för att göra detta kulturarv tillgängligt för framtiden och för forskarvärlden.
Det är ett välkommet förslag eftersom det är viktigt att vårt kulturarv i digitaliserad form görs tillgängligt särskilt för de nya regionala högskolorna och universiteten.
När utredningens förslag genomförs startar ett omfattande produktionsarbete med digitalisering av vårt kulturarv i form av ljud och bild. Denna produktion lämpar sig utmärkt för att placeras i Norrlands inland. Med sådana attraktiva arbetstillfällen kan också nuvarande brist på sysselsättning och hotande befolkningsminskning i inlandet motverkas. Om regeringen väljer att placera produktionen i Norrlands inland ger det också värdefulla signaler till den befolkning som bor där. Ett lämpligt ställe att placera denna produktion är Ånge kommun. Västernorrlands län har mångårig erfarenhet av arkivverksamhet och även Riksarkivet framhåller att det finns hög kunskap i länet om arkivfrågor. Länet är det område, vid sidan av Stockholm, som har flest arkivanställda i landet. Sveriges Television har också uttalat sig positivt till en etablering i Ånge kommun.