Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändringar i lotterilagen.
Det är vanligt förekommande att svenska dagstidningar på redaktionell plats publicerar information om vilka odds som erbjuds i olika spel hos utländska spelbolag. Dessa uppgifter renderar ett visst intresse hos svenska tidningsläsare och möjliggör jämförelser och värdering av de odds som erbjuds av Svenska Spel AB.
Regeringsrätten fastställde i en uppmärksammad och diskuterad dom från oktober 2004 att det inte är tillåtet att främja deltagande i utländska lotterier genom att införa annonser i svenska tidningar. Med domen har också följt en diskussion om det av Regeringsrättens utfall även följer att publicering av odds från utländska spelbolag på redaktionell plats i grundlagsskyddade medier skulle kunna förbjudas enligt lotterilagen. Statliga Lotteriinspektionen menar att utländska odds som publiceras på grundlagsskyddad redaktionell plats i grundlagsskyddade medier ska kunna förbjudas enligt lotterilagen.
För alla oss som tycker det är mer än angeläget med ett starkt skydd för pressfrihet och tryckfrihet finns det därför skäl till oro. Det här handlar om något betydligt större än enskilda spelodds – det handlar om hela pressens frihet, respekten för vår tryckfrihetsförordning och gränser för statsmaktens inblandning i journalistik. Lotteriinspektionens agerande mot bakgrund av nuvarande lagstiftning borde stämma till eftertanke. Tidningar polisanmäls, chefredaktörer kallas till förhör och åtal förbereds. Så blir journalistiska bedömningar underordnade statliga myndigheter. Det är ingen liten utmaning mot den journalistiska friheten när staten finns med som en allt mer närvarande övervakare före publicistiska beslut. Det är inte bara så att pressfriheten uppenbart begränsas – det ger också ökade maktmedel till myndigheter och riskerar att göra dem som ska vara maktens granskare medgörliga och fogliga.
Den offentliga makten ska utövas under lagarna – och när myndigheter i sina avvägningar inte visar större respekt för våra grundlagar borde det bekymra oss alla.
Tryckfrihetsförordningen är en hörnsten i den svenska demokratin och ska garantera rätten till fri åsiktsbildning och fritt utbyte av kunskap och information. Som grundlag har tryckfrihetsförordningen företräde framför andra lagar – rimligen också lotterilagen. Därför är det djupt problematiskt att statens myndigheter nyttjar utrymme i lotterilagen till att urholka tryckfrihetsförordningens ställning. Lotterilagens syfte kan knappast motivera en sådan urholkning. Ännu sorgligare är att den politiska majoriteten visar ett så klent intresse av att sätta verkligt värde till våra grundlagar. Mot den bakgrunden föreslår jag att riksdagen ger regeringen i uppdrag att förändra lotterilagen att dess tillämpning inte sker i strid mot vår tryckfrihetsförordning.