Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att Flygvapenmuseum i Linköping får en framtida permanent lösning.
Flygvapenmuseum är ett unikt museum. Det är det enda statliga flygmuseet i vårt land och är en del av myndigheten Statens försvarshistoriska museer (SFHM). Museets uppgifter är att visa det militära flygets utveckling i Sverige. Flygvapenmuseet är en riksangelägenhet, vars gräns för samlingsområdet endast sätts genom de operationer där svenska flygstridskrafter har verkat. Det innebär också ett ansvar för flygvapnets internationella insatser – de som varit och de som kan komma bli aktuella i framtiden. Museet har också, genom ett myndighetsdirektiv, ansvar för det totala luftförsvarets historia. Det vill säga det aktiva luftvärnet samt det passiva befolkningsskyddets utveckling.
Den mest efterfrågade föremålskategorin vid Flygvapenmuseet är flygplan och helikoptrar. De kräver stort utrymme oavsett om de står i en utställning eller om de förvaras i magasin (hangar). I magasin står flera unika flygplan som väntar på att visas upp för allmänheten. Utanför museibyggnaden står ett antal flygplan, som på grund av sin storlek för närvarande inte kan förvaras vare sig i hangar eller i utställning. Några av dem är unika. Det faktum att de står utomhus gör att de sakta korroderar.
Ett levande museum byggs upp av dess besökare genom att de ständigt vill återvända till de aktiva utställningar som erbjuds. Ett utbyggt Flygvapenmuseum kan erbjuda upplevelser som görs möjliga med modern teknik integrerad med äldre föremål. Besökaren kan med ”hands on” i flera bemärkelser känna på flygets utveckling och möjligheter. Flygmuseet kommer att i än högre grad än idag kunna visa de unika samlingarna på ett mer pedagogiskt sätt både för allmänheten och för skolelever. Intressant är också möjligheterna till forskning och annan samverkan med Linköpings universitet.
Statens försvarshistoriska museer har sedan fler år tillbaka tagit fram en plan för utbyggnad, som innebär en långsiktig lösning för museets lokalförsörjning, något som också uppmärksammades i förra årets budgetproposition. Regeringen uttalade då också sitt stöd för att den bärgade DC 3:an skulle kunna bevaras. Regeringen skriver att det militära flygplan av modell DC 3 som sköts ned 1952 och bärgades i mars 2004 är en betydelsefull del av vårt kulturhistoriska arv som tidsdokument för det kalla kriget och efterkrigstidens Sverige. Alla med intresse för svensk historia instämmer naturligtvis i detta påstående.
Det är viktigt att bevara vårt kulturhistoriska arv på flygvapenområdet och därmed Flygvapenmuseet i Linköping. Vartefter tiden går blir lokalfrågan alltmer akut dels för de föremål som idag inte ryms under tak, dels för bibliotek och administration, där nuvarande hyresvärd aviserat behov av lokalerna för andra ändamål.
Det är alltså hög tid att Flygvapenmuseum i Linköping får en framtida permanent lösning och att staten tar sin del av ansvaret att åstadkomma detta.