Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Borås textilmuseum ett nationellt uppdrag att förvalta det svenska textila arvet.
Textilmuseet i Borås spelar en viktig roll i det nationella kulturarvet. Det speglar bl.a. industrisamhällets historia utifrån textil- och konfektionstillverkningens utveckling sett ur såväl ett teknikhistoriskt som ett produktionshistoriskt tidevarv.
Museet har under en lång följd av år samverkat med industrin, hemslöjdsrörelsen och textila formgivare inom dokumentation och insamling vilket medfört att det i samlingarna finns ett oerhört rikt källmaterial. Museet fokuserar på att utveckla arkiv- och dokumentationsfrågorna under industrialismens epok med en tyngdpunkt på nutid och framtid. På ett unikt sätt belyser museet kvinnorna och deras situation inom industrin under 1950-talet och fram till 1970-talet.
Museet är mycket aktivt på den nationella och internationella arenan och har haft flera mycket kända utställningar som gett genklang i den kulturella världen långt utanför Sveriges gränser. Textilmuseet blev utsett till årets museum år 2000. Idag är samlingarna i Borås textilmuseum efterfrågade i många delar av landet. Tack vare museets erfarenheter är därför museet en nationell resurs i praktiken.
Textilmuseet fokuserar sin verksamhet på det textila kulturarvet inom kultur- och industrihistoria samt på textil form och design och textil konst. Museet är en mötesplats och kunskapsbas för hela regionen och ett resurscentrum för aktörer som vill utveckla det textila arvet.
Textilmuseet har i sin vision angivet att man skall utgöra en mötesplats och kunskapsbas för det textila kulturarvet och framtiden med sikte på att få nationell status. Textilindustrins utveckling är synnerligen starkt kopplat till industrialismens tidiga utveckling och innovationer, men speglar även den nutida globaliseringens effekter på landet. De museala resurserna inom detta fält behöver förstärkas.
Flera museer med tematisk inriktning som anknyter historiskt till orten åtnjuter idag nationell status. Här kan nämnas Karlskrona med sitt marinmuseum, Växjö med glasindustrin och friluftsmuseet i Östersund.
För att stärka det svenska textilarvet för framtiden är det viktigt att ge Borås textilmuseum ett nationellt uppdrag.