Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillgång till talböcker.
Att ha tillgång till aktuell litteratur både för studier och för avkoppling är en viktig rättighet som tyvärr inte gäller för dem med synskador och lässvårigheter. Talböcker finns men i alltför liten omfattning. Att vidta olika åtgärder för att öka tillgängligheten till litteratur är viktigt. I målen för handikappolitiken anges att samhället skall utformas så att människor med funktionshinder i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet.
I Sverige finns mer än 300 000 personer som har svårt att läsa tryckt text och som därmed har ett läshandikapp. Målsättningen för produktionen av talböcker är att den skall uppgå till minst 25 % av den årliga bokutgivningen i Sverige. Från och med år 2001 görs alla talboksläsningar i ett digitalt format (DAISY). En talbok som är inläst i DAISY-format lagras på cd-rom och gör det möjligt för läsaren att förflytta sig mellan olika avsnitt i boken, att sätta egna bokmärken, skriva anteckningar i samband med texten och att markera textstycken. Utvecklingen inom informationstekniken går snabbt, och den digitala tekniken ger nya möjligheter att överföra böcker till syntetiskt tal. Detta innebär att texten läses upp med konstgjort tal och att inspelningen kan göras på ett enkelt och snabbt sätt.
Därför är det rimligt att undersöka förutsättningarna för ett beslut med innebörden att all litteratur som ges ut i Sverige skall genom utgivarens försorg också läsas in som talbok med talsyntes. Först då garanteras tillgången till talböcker utan onödig väntetid.