Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en bra och bred folkbildningsverksamhet i Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av systemet med tre nivåer för bidragsgivning till studieförbunden för att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar för studieförbunden i Sverige.
De svenska studieförbunden och folkbildningen har haft en central betydelse för uppbyggnaden av den svenska demokratin. Folkbildningen har fungerat som kunskapsförmedlare och skola för demokratiska umgängesformer under lång tid.
Studieförbunden har framgångsrikt anpassat sig till de stora samhällsförändringar som har skett under denna långa tid.
Den bärande tanken för studieförbunden i Sverige är kunskap som medel för ett bättre liv, inte i huvudsak kunskap som kvalifikation.
Allmänbildning och breda omvärldskunskaper motverkar fundamentalism och rasism och kunskapen i sig blir en livsinvestering.
Studieförbunden värnar aktivt kulturarvet i vårt land och behovet av just denna typ av verksamhet ökar ständigt. Studieförbunden arbetar också sedan länge med integrationsfrågor, där kulturen som invandrare för med sig får sin givna plats i vårt lands kulturella smältdegel.
Studieförbunden är en av de största och viktigaste arrangörerna av kulturarrangemang utanför storstadsområdena, och det är mycket tack vare studieförbunden som det i dag finns ett aktivt och levande kulturliv i små och medelstora kommuner.
Tyngdpunkten i verksamheten ligger på traditionell folkbildning som att arrangera studiecirklar i konsthantverk, språk, datakunskap och mycket mera. I Västra Götaland deltar mellan 50 000 och 100 000 människor i denna verksamhet varje dag. I Västra Götaland genomför studieförbunden ca 35 000 kulturaktiviteter årligen med ca 1,5 miljoner deltagare.
Studieförbunden arbetar med enskilda och grupper av människor som har behov av ett särskilt stöd. Det gäller fysiskt och psykiskt handikappade, invandrare och andra minoritetsgrupper.
Genom studieförbunden kan människors intresse förädlas till kunskap, glädje och stor nytta för både individ och samhälle.
En del av studieförbundens verksamhet finansieras med offentligt stöd från stat, landsting och kommun. Stödet har över tid minskat och karaktären har förändrats. Den största förändringen är den drastiska minskningen av stödet från kommunerna och den stora skillnad i ekonomiskt stöd som finns mellan kommunerna. Bidragen synes för många kommuner ha blivit en budgetregulator vilket i sin tur kraftigt har minskat studieförbundens fysiska närvaro i kommunerna. Detta förhållande påverkar också studieförbundens förmåga att verka och utvecklas totalt sett.
Jag anser att en översyn av systemet med tre nivåer för bidragsgivning till studieförbunden för att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar för studieförbunden är nödvändig.