Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att projektet Ordbok över Sveriges dialekter snarast återupptas i enlighet med vad i motionen anförs.

Motivering

Budgetåret 1984/85 beslutade riksdagen att starta projektet Ordbok över Sveriges dialekter, OSD. Anledningen var att den senaste ordboken från 1860-talet var starkt föråldrad. Efter den utgåvan har insamling fortsatt av tiotusentals människor runtom i landet och fortgår alltjämt, inte minst i ett stort antal studiecirklar.

Verkställandet av projektet Ordbok över Sveriges dialekter anförtroddes först åt Dova och senare åt nuvarande Språk- och folkminnesinstitutet (Sofi).

I proposition 2005/06:2 skriver regeringen att ”dialekterna representerar en talspråkstradition som är av stort språkligt intresse och en viktig bärare av vårt gemensamma kulturarv. Dialekterna tydliggör och speglar skilda bygders speciella kultur, historia och traditioner … regeringen bedömer att Sofi har goda förutsättningar att arbeta aktivt med att främja dialekter.”

Det som är anmärkningsvärt i sammanhanget är att regeringen inte med ett ord berör det som skulle bli ett verkligt bevis på svenskt kulturarv, Ordbok över Sveriges dialekter. Från starten i mitten av 1980-talet då flera personer arbetade med projektet till vad som i praktiken blivit är minst sagt uppseendeväckande. Under senare tid har endast en person haft ansvaret och denne har nu gått i pension. Myndigheten Sofi har ej besatt denna tjänst eller några ytterligare för förverkligandet av det uppdrag Sofi har. I stället har myndigheten förklarat projektet vilande!

Enligt vår mening ska riksdagsbeslut verkställas. Det är att betrakta som en skandal det som nu tycks ske med Ordbok över Sveriges dialekter.

Det anslag som Sofi fått varje år har även omfattat medel för projektet, om än otillräckligt. När nu regeringen i budgeten anslår 800 000 kr ytterligare till att främja dialekter måste merparten gå till att åter sätta i gång arbetet med Ordbok över Sveriges dialekter. Därtill borde det vara möjligt att de arbetslösa akademiker som även finns inom kulturområdet och som regeringen i annat sammanhang föreslår erhålla medel kunde komma i fråga för arbetet, likaså att den kunskap som finns bl.a. vid Uppsala universitet borde tas till vara. Då kunde projektet få en nystart som är helt nödvändig. Det får inte vara så att en myndighet helt nonchalerar ett riksdagsbeslut om än 20 år gammalt.

Stockholm den 12 oktober 2005

Eskil Erlandsson (c)

Birgitta Carlsson (c)