Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge det kommunala självstyret ett reellt innehåll.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett obligatoriskt samråd krävs före avlämnande av vårpropositionen och statsbudgeten.
I dagens politiska system styrs mycket av den kommunala vardagen från beslut i riksdagen. Det gäller såväl ekonomiskt som direkt sakpolitiskt. Många gånger är petigheten så framträdande att det kommunala självstyret sätts helt ur spel. Förhållandet är olyckligt och uppvisar ett tydligt misstroende mot folkvalda i andra församlingar. Dagens system uppvisar ett uppifrånperspektiv som måste förändras så att begreppet självstyre får ett reellt innehåll. Utifrån dessa riktlinjer bör riksdag och regering verka. Detta bör ges regeringen till känna.
Dagens budgetsystem berör kommuner och landsting på ett framträdande sätt. Delaktigheten vid såväl budgettillfälle som vårproposition, är dålig och dialogen obefintlig. Utifrån ett demokratiskt perspektiv är förhållandet beklämmande. Det är inte rimligt att kommunala företrädare med spänning ska vänta på signaler från statsmakten och efter givna signaler, alltför ofta, snabbt omstrukturera sin verksamhet för att erhålla behövliga statsbidrag. Möjligheten att långsiktigt planera den kommunala ekonomin undermineras därmed. Då målet är att återinföra det kommunala självstyret dröjer, bör en övergångslösning skapas i form av ett obligatoriskt samråd mellan regering och Kommun- och Landstingsförbunden införas. Detta bör ges regeringen till känna.