Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring i vallagen i syfte att samla Skåne i en valkrets i riksdagsval.
Öresundsregionen är just nu inne i en mycket intressant och viktig strukturomvandling. Mycket kommer att hända de närmaste åren. Regionen är fortfarande i ett formativt skede, turboglobaliseringen ställer oss inför helt nya krav och möjligheter och Europa söker sin nya identitet.
I internationella undersökningar förutspås ofta Öresundsregionen bli en av norra Europas viktigaste tillväxtregioner. Det är viktigt för Sveriges tillväxt och välstånd att den svenska sidan i Öresundsregionen står stark.
De senaste decennierna har Skåne enats alltmer. De två landstingen och sjukvården i Malmö kommun har samlats i ett försök med ökat regionalt ansvar, och Malmöhus län och Kristianstads län har samlats i det gemensamma Skåne län. Dessa reformer har varit bra för Skåne och har stärkt den svenska sidan i Öresundsregionen. Det är vidare så att partierna numera är organiserade med Skåne som regional bas, inte de gamla länen eller valkretsarna.
Vid val till riksdagen är dock Skåne län indelat i fyra valkretsar. Denna delning är på många sätt otidsenlig. Dagens valkretsar är inte heller naturliga enheter. I nordöstra valkretsen samsas till exempel Ängelholm och Simrishamn, som ligger i var sitt hörn av Skåne.
Valkretsindelningen vid val till riksdagen har diskuterats länge och har på senare tid utretts av såväl Nomineringsrätts- och valkretskommittén (SOU 1995:143) som 1999 års författningsutredning (SOU 2002:42). Ingen av dessa har emellertid förutsättningslöst prövat tanken att samla Skåne i en valkrets i riksdagsval. Ett samlat Skåne skulle bli den största valkretsen i riksdagen, något större än Stockholms län.
Regeringen har de senaste åren skjutit på utbyggnaden av E 22, tvekat inför ESS i Lund, dragit arbetet med att riva hinder för Öresundsintegrationen i långbänk och givit mindre resurser till infrastruktursatsningar i Skåne än befolkningsandelen borde ge vid handen. En sådan politik stärker inte Skåne och tar därmed inte heller vara på den tillväxtpotential som finns i regionen. Ska Sverige bli bättre på att ta till vara de möjligheter som finns i Öresundsregionen måste Skånes intressen bättre tas till vara i rikspolitiken.
Tiden fram till riksdagsvalet 2006 är förmodligen för kort för att man redan då ska kunna samla Skåne i valkrets. Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att i god tid före riksdagsvalet 2010 återkomma till riksdagen med förslag om ändring i vallagen i syfte att samla Skåne i en valkrets.