Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar utreda och inleda försök med e-votering via riksdagsledamöternas hemutrustning i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

I dag sker systemet för votering i den svenska riksdagen enligt i huvudsak samma linjer som när formerna för arbetsordningen tillkom på 1700-talet. I princip är det endast den elektriska voteringsutrustningen som numera ersatt de uråldriga systemen med handuppräckning och namnupprop. Formerna förblir desamma trots att samhället i övrigt utvecklas. I internationella studier av europeiska parlament tycks det emellertid också vara så att den svenska riksdagen voterar avsevärt oftare, trots att det parlamentariska läget är stabilt och att utgången av voteringen i de flesta fall är given på förhand.

Klart är att voteringsproceduren tar en omfattande del av kammarens och de enskilda ledamöternas tid i anspråk. Visserligen utgjorde den tid som åtgick för att votera bara två procent av kammarens sammanlagda sammanträdestid för 2003/04 och 2004/05.

Men tidsåtgången är inte bara en fråga om själva knapptryckningen – vilket är vad som visas i den statistiska beräkningen av kammarens arbete – utan också om den tid som ledamöterna måste tillbringa fysiskt i Stockholm och i riksdagshuset. Det är inte alltid möjligt att exakt bedöma tidsåtgången för en enskild debatt vilket leder till att ledamöterna blir uppbundna till att befinna sig i riksdagshusets omedelbara närhet. Detta är i sin tur något som ibland gör det svårt att delta i studiebesök eller planeringsträffar, i synnerhet i den egna valkretsen.

I takt med att kraven på ledamöternas deltagande i aktiviteter hemma i valkretsen ökar, behövs det reformer på detta område. Lösningen på dessa problem vore att börja utnyttja ledamöternas hemutrustning för att genomföra e-voteringar, alltså voteringar där ledamotens röst registreras genom certifikat. Den tekniska lösningen för att genomföra en sådan ändring av proceduren finns redan, liksom procedurerna för att undvika röstfusk. Vad som nu återstår är att förena denna utveckling med riksdagens arbete.

Det enklaste sättet vore förmodligen att inrätta fasta voteringstider, omfattande ett dygn, under vilka ärenden kan avgöras. Ledamoten kan alltså logga in via sin e-legitimation, identifiera sig och sedan fylla i ett formulär där utskottets huvudförslag och eventuella reservationer finns angivna. Ledamoten skulle alltså kunna rösta oavsett var i landet han eller hon befann sig och till och med kunna befinna sig utomlands. Resultatet av omröstningen skulle kunna redovisas på precis samma sätt som i dag. Ytterligare en fördel är att kvittningssystemet i stor skulle bli obehövligt eftersom alla ledamöter faktiskt skulle kunna avge sin röst.

Detta skulle innebära att den enda gång som riksdagsledamöterna egentligen behöver votera och samtidigt vara fysiskt närvarande i kammaren är vid personval, exempelvis vid det val av talman som inleder varje mandatperiod, eftersom dessa, om det finns olika kandidater, måste företas med en sluten och hemlig omröstning.

Riksdagen bör därför utreda och under nästa mandatperiod inleda försök med e-votering via riksdagsledamöternas hemutrustning.

Stockholm den 21 september 2005

Tobias Billström (m)