Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta en polisexamen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlänga polisutbildningen till tre år.

Motivering

En utbildning ska förena människors begåvningar och intressen med samhällets behov av arbetskraft. På grund av de allt högre kraven inom snart sagt alla yrkesområden har tidigare specifika yrkesutbildningar blivit högskoleutbildningar. Det gäller t.ex. sjuksköterskeutbildningen, lärarutbildningen och fritidspedagogutbildningen. Det innebär inte att utbildningarna behöver bli mer teoretiska utan snarare att de bättre kan förena teori och praktik inom kunskapsområdet. I princip alla människovårdande utbildningar har en längd av minst tre år och har högskolestatus. Den enda inommyndighetsutbildningen som fortfarande finns kvar är polishögskolan. Den är tvåårig, den ger inga högskolepoäng, vilket krävs för att den utbildade ska gå vidare till forskning, och den ger heller ingen examen.

Detta är inte bra, varken för polisyrket som sådant, för blivande poliser eller för kunskapsutvecklingen inom yrket. Vi måste stärka yrkesprofessionen. Detta har redan genomförts internationellt, där högskoleutbildning för poliser är vanligt förekommande. I Norge fick polisutbildningen högskolestatus redan för 15 år sedan och där är den treårig.

Det är hög tid att inrätta en polisexamen och förlänga polisutbildningen till tre år. Vi måste lyssna till polisernas uttalade behov av ökad kunskap och erbjuda dessa en högskoleutbildning. Såväl polisfacket, polishögskolan som Högskoleverket ser detta som den rätta vägen för att höja kvaliteten och statusen på polisyrket. De blivande poliserna skulle erbjudas en större bredd på kunskapsutbudet, ett vetenskapligt förhållningssätt och högskolepoäng som ger dem möjlighet att längre fram i livet gå vidare till nya uppgifter eller ägna sig åt forskning. Polisutbildningen kan inte tillåtas vara en återvändsgränd för ambitiösa människor som vill ägna sig professionellt åt att förbättra tryggheten i samhället.

Det måste finnas möjligheter för alla till omstart. Under nuvarande förhållanden är det svårt, eller i princip omöjligt, att kunna tillgodoräkna sig polisutbildningen när man startar en högskoleutbildning. Genom avsaknaden av grundläggande högskoleexamen, och därmed högskolepoäng, är vägen till forskarutbildning stängd. Härigenom hindras på sikt också kunskapsutvecklingen inom det polisiära fältet.

Det är förvånansvärt att den socialdemokratiska regeringen inte tidigare uppmärksammat behovet av en fördjupad och breddad polisutbildning. Polisyrket och polisers befogenheter har debatterats de senaste åren. Kristdemokraterna anser att rättsamhället överlag behöver stärkas. Att ge poliserna den utbildning de känner behov av, att stärka professionens status genom en polisexamen och att ge möjlighet till kunskapsutveckling genom forskning för poliser är några medel för att möta problemen. Riksdagen bör ge regeringen till känna polisernas behov av en bredare högskoleutbildning, inrätta en polisexamen och därmed förlänga polisutbildningen till tre år.

Stockholm den 3 oktober 2005

Yvonne Andersson (kd)

Sven Brus (kd)