Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hedersrelaterat våld.

Motivering

Idag bor människor med rötter i jordens alla hörn i Sverige. Barnen växer upp och går i skolan med kamrater från hela världen. Många nya språk och kulturer har blivit vår vardag. Detta är en styrka men kan också medföra utanförskap och diskriminering. Det i sin tur skapar ett skiktat samhälle som inte hör hemma i ett välfärdssamhälle som Sverige.

Tack vare invandringen och flyktingarna är Sverige ett mångkulturellt land. Medierna och Internet har ytterligare vidgat världen och tagit den till våra vardagsrum. Vi måste erkänna betydelsen av den kulturella mångfalden och hur den har berikat vårt samhälle. Det är viktigt att bygga enighet mellan olika folkslag och ingjuta respekt för olika värderingar och åsikter. Alla måste få plats. Kultur är ju inte heller något statiskt utan förändras ständigt, exempelvis genom våra resor till fjärran länder och invandrarnas ofta täta kontakter med sina hemländer. Integrationen måste genomsyra alla politiska beslut på samma sätt som jämställdheten.

Integrationen måste bygga på varje individs möjligheter att uttrycka sin kulturella särart. Men samtidigt måste vi säkra alla människors frihet. Vi kan inte glorifiera nedärvda traditioner och kulturer och föra ett krig mellan värderingar och traditioner. Det mångkulturella samhället måste bygga på respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Våld i hederns namn bottnar i en uppfattning om att kvinnan är mannens och familjens egendom. Enligt detta synsätt ligger hela hennes värde i att hon är sexuellt ren och ärbar – dvs. hon är oskuld innan hon gifts bort till någon som familjen bestämt. Hedern handlar om familjens rätt inte individens. All form av våld mot kvinnor och flickor som begås i hederns namn skall kriminaliseras och de som medvetet deltar i sådana handlingar skall straffas.

Enligt länsstyrelserna i landet utsattes 1 500–2 000 flickor och unga kvinnor för hedersrelaterat våld under 2003. Mörkertalet antas vara stort. Hedersrelaterat våld är inte särskilt uppmärksammat i svensk lagstiftning utan regleras i de områden som ingår i brottsbalken. En grupp eller familj kan inte ställas till svars för ett brott utan enbart en individ eller ett antal individer som deltagit i brottet. Svensk lagstiftning bör ses över för att möta också denna typ av brott.

Stockholm den 4 oktober 2005

Birgitta Ahlqvist (s)

Lars U Granberg (s)