Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att etik och värderingar tillsammans med religionskunskap skall vara obligatoriska ämnen i polisutbildningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upprätta ett etiskt policydokument för polisen.

Motivering

Polisen är en viktig del i vårt rättssamhälle. Deras vardag är tuff och de får uppleva mycket under ett arbetspass som många av oss aldrig skulle vilja möta eller får möta. Poliser har rätt att i tjänsten bära vapen och har rätt och skyldighet att utöva våld i sin tjänst.

Poliser ställs ofta inför svåra avgörande som kan gälla död eller liv. Deras arbete är viktigt för att vi medborgare skall känna en trygghet. Under de senaste månaderna har vi följt deras arbete när de gång efter gång får jaga förrymda brottslingar som rymt från olika fängelser. En uppgift som måste kännas frustrerande eftersom vi alla förutsätter att fängelserna skall hålla kvar de som är dömda att avtjäna ett straff. Att poliser upplever detta jagande efter brottslingar som extra svårt efter Malexandermordet är lätt att förstå. Poliser utsätts för hot och våld och till deras arbetsuppgifter hör bland annat att lämna dödsbud och att vara först på en plats där ett fruktansvärt brott begåtts.

Förra sommaren dödades en polis på hemväg från sitt avslutade arbetspass. En hotad eller slagen polis är ett hot eller våld mot demokratin och mot dig och mig som medborgare.

Poliser har en viktig roll och ett stort förtroende bland medborgarna. Poliskåren är demokratins förlängda arm och utifrån det uppdraget skall de agera trovärdigt och för medborgarnas bästa.

Med en vardag som kan bestå av lögner, kris och död är det nödvändigt att ha bearbetat de ”mjuka frågorna” för att kunna agera professionellt.

Genomtänkta och bearbetade värderingar och en god karaktär är en bra plattform för en polis att agera utifrån. I polisutbildningen skall det därför vara obligatoriskt med ämnen som etik och värderingar. Det skall också vara obligatoriskt med ämnet religionskunskap. I religionskunskapen skall man belysa kristendomen och dess värdegrund samt även andra religioner som finns i Sverige idag. Undervisningen skall vara allsidig och hänsynsfull. Allt för att öka kunskapen hos polisen för att lättare handla rätt i en utsatt situation.

Poliser granskas regelbundet och gång efter gång kritiseras polisers agerande. Nu senast talas det om att 1 av 6 poliser mörkar övergrepp som sker av kollegor. Är det så att polisen använder för mycket våld och håller varandra om ryggen?

En annan återkommande fråga är om poliser skall utreda brott begångna av poliser. Dock kan man ifrågasätta detta eftersom det ett flertal gånger har påtalats att utredningar där poliser är misstänkta leds av erfarna åklagare som fattar alla beslut och som leder förundersökningsarbetet.

Det återkommande granskandet innebär att det är av största vikt att poliser i olika sammanhang diskuterar etik och där vågar lyfta svåra frågor som handlar om agerande, ansvar och attityd mot de människor de möter.

I Nordirland har man inom polisen förstått vikten av etik och värderingar och har utarbetat ett etiskt policydokument. I Sverige skulle det också behöva utarbetas ett etiskt policydokument med etiska policyfrågor som ett stöd och hjälp i olika utsatta situationer.

En liknande motion behandlades under förra riksmötet i 2004/05:JuU19 där justitieutskottet föreslog avslag. Det är av största vikt att riksdagen bifaller motionen och gör det under detta riksmöte.

Stockholm den 30 september 2005

Annelie Enochson (kd)