Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall vara straffbart att rymma.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att mobiltelefoner skall vara förbjudna på alla anstalter.

Motivering

Under de senaste åren har ett antal uppmärksammade rymningar skett. Det verkar som om rymningarna accelererar alltmer och det skapar en otäck atmosfär av otrygghet. Poliserna måste prioritera sökandet efter rymlingar och med de minskade resurser de har så kommer allt annat polisiärt arbete på efterkälken.

Det finns mycket att göra för att komma till rätta med rymningsproblematiken. Skapa en kriminalvård värd namnet! Kriminalvården får inte vara enbart en plats där man förvarar farliga personer, dessa personer måste få den vård och den utbildning de kan behöva för ett liv utanför murarna. På detta måste satsas resurser.

Det är också grundläggande att kriminalvården sätter in åtgärder som gör det svårare att planera och genomföra en fritagning. Mobiltelefoner ska inte finnas på anstalter. Detta ska ske omgående.

Vidare ska kriminalvården utnyttja sin möjlighet att utöva inpasseringskontroll av alla som passerar porten. Det är viktigt inte bara för att mobiltelefoner och vapen inte ska finna sin väg in på fängelserna, utan kanske ännu mer för att hindra att narkotika förs in.

Kriminalvårdsyrket måste uppvärderas och bättre kontroll av dem som arbetar inom kriminalvården införas. Sedan det misstänkts att anställda inom kriminalvården varit delaktiga i förberedelserna till åtminstone en fritagning sommaren 2004 är det tydligt att behovet av bättre kontroll av de som ska få anställning inom kriminalvården har vuxit.

När en rymning genomförts är det viktigt att samhället och myndigheten reagerar. Den som rymt ska därför sättas under disciplinära åtgärder som kan verka avskräckande från att försöka rymma igen. Det skall därför vara straffbart att rymma.

Rymningar ska vara olagliga eftersom det skulle vara en tydlig signal mot både samhälle och intagna att det inte är acceptabelt att rymma. Rymningar kostar stora belopp för polisen, pengar som borde användas på annat håll.

En liknande motion behandlades under förra riksmötet i JuU17 där justieutskottet förslog avslag på motionen. Det är av största vikt att motionen bifalls under detta riksmöte.

Stockholm den 30 september 2005

Annelie Enochson (kd)