Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undersöka möjligheterna att införa jourdomstol för brott som begås av ungdomar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att polisaspiranter under sin utbildning bör handlägga förundersökningar av s.k. vardagsbrottlighet som begås av ungdomar.
Dagens handläggningstider för brott är långa, speciellt för vardagsbrottslighet som begåtts av ungdomar. Både vittnen och åtalade har svårt att rekapitulera exakt händelseförlopp i rätten vad gäller händelser som inträffade för upp till ett år sedan. Detta är varken bra för rättssäkerheten eller den åklagade. Vittnen som skall peka ut en misstänkt ungdom kanhända tvekar på grund av att den misstänkte 18–20-åringen har både vuxit på längden och utvecklats i övrigt sedan brottet begicks.
En ungdom som utför ett brott idag har en lång väntan på domstolsförhandling och kan inte gå vidare i sitt liv. Rättssäkerheten blir också urholkad genom de långa väntetiderna som i många fall också leder till att åklagaren avskriver ärendet.
Polismyndigheten är idag överbelastade med utredningar och har inte de resurser som erfordras för att få fram snabba förundersökningar. Ett förslag är att i polisutbildningen lägger polisaspirantplaceringen runt om i landet under en kortare tid, med fokus på att enbart handlägga och utföra förundersökning av enklare ungdomsbrott. Detta skulle få till följd att handläggningstiderna skulle minska avsevärt och ungdomar som utfört s.k. vardagsbrottslighet och blivit ertappade, dömdes omgående och fick sitt rättmätiga straff. Samtidigt kan detta vara ett sätt att få ungdomar som döms snabbare att inse vilken fel väg de är inne på och få den att ändra inriktning bort från den kriminella banan.