Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att varje misshandlad kvinna som väljer att tillfälligt eller permanent flytta från sin bostad ges laglig möjlighet att få hämta sina och barnens personliga tillhörigheter, i skydd av en av samhället utsedd person.

Motivering

Många kvinnor utsätts för våld av närstående män. Tidigare har åtgärder för att skydda kvinnor som utsatts för våld av närstående män huvudsakligen handlat om att skydda den våldsutsatta kvinnan genom exempelvis larmpaket och skyddat boende, dvs. inskränkningar i kvinnans frihet. Det är välkommet att riksdagen nu har tagit ett beslut som trädde i kraft den 1 september 2003 om åtgärder för att motverka våld mellan personer som är eller har varit närstående. Beslutet betyder bl.a. att ett besöksförbud ska kunna gälla för den gemensamma bostaden om det finns en stor risk för att den person förbudet riktar sig mot kommer att begå brott mot en sammanboendes liv, hälsa, frihet eller frid. Ett besöksförbud ska eventuellt också kunna utvidgas till större geografiska områden än tidigare. Lika välkommen är förändringen i år som innebär att män som bryter mot besöksförbudet ska kunna övervakas elektroniskt med fotboja. Denna påföljd kan även bli aktuell vid kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot.

Ett kvarstående problem är dock situationen för de kvinnor som i dag tvingas/vill flytta. Ofta vågar de inte hämta sina och barnens personliga tillhörigheter i den gemensamma bostaden på egen hand av rädsla för mannen. Lagstiftningen måste förändras så att kvinnan ges rätt att kräva, inte bara be om, skydd av en av samhället utsedd person för att hämta sina saker.

Stockholm den 28 september 2005

Hillevi Larsson (s)

Christina Axelsson (s)