Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbeta in lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster i brottsbalken som föreslås i 1998 års sexualbrottskommitté Sexualbrotten (SOU 2001:14).

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att brottsbalkens generella regler om förverkande skall omfatta pengar som har överlämnats vid köp av sexuella tjänster.

Motivering

I Sverige är det i dag möjligt att få F-skattsedel för prostitutionsverksamhet. Likafullt har riksdagen beslutat att kriminalisera köp av sexuella tjänster. I Sverige har vi valt att kriminalisera köparen av sexuella tjänster men inte den prostituerade. På detta sätt har vi, utan att ytterligare skuldbelägga de ofta mycket utsatta personer som ägnar sig åt prostitution, tydligt markerat vårt avståndstagande från det utnyttjande av någon annans svagare ställning som köp av sexuella tjänster innebär. Att vi valt denna lösning medför att den prostituerade får behålla sina inkomster från prostitutionen. Skattelagstiftningen innebär i princip att inkomster som inte förverkas och som inte heller är skattebefriade skall beskattas.

Riksskatteverket som yttrat sig över ett fall där en kvinna i Halland fått F-skattsedel för prostitutionsverksamhet menar att för att pengarna ska kunna betraktas som olagliga krävs att sexköparen tas på bar gärning i varje enskilt fall. Man hänvisar till ett rättsfall som prövades av Regeringsrätten 1982. Det var dock innan lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster tillkommit.

Det måste ses som skattemässig dubbelmoral när köparens svarta pengar som betalas som ersättning plötsligt blir vita när de går till säljarens hand, trots att transfereringen gäller samma olagliga verksamhet. Säljaren levererar alltså en verksamhet som ur skattesynpunkt betraktas som vit, trots att samma verksamhet från köparens horisont är svart. Det är naturligtvis dubbelmoral att man kan tjäna pengar på en verksamhet som är olaglig, skatta och få pensionspoäng för den.

Om köp av sexuella tjänster ingick i brottsbalken skulle aktiviteten som sådan bli ett brott och då skulle inkomster från denna typ av tjänst förverkas, inte beskattas. Då skulle inte prostitutionsverksamhet erhålla F-skattsedel eftersom verksamheten skulle betraktas som brottslig. Inkomster från brott skall förverkas, inte beskattas.

I betänkandet Sexualbrotten (SOU 2001:14) har 1998 års sexualbrottskommitté bland annat föreslagit att lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster skall arbetas in i 6 kap. brottsbalken. Detta förslag aktualiserar bland annat frågan om brottsbalkens generella regler om förverkande bör gälla även för pengar som har överlämnats vid köp av sexuella tjänster. I sju år har förslagen legat på Justitiedepartementet utan att något hänt.

Stockholm den 26 september 2005

Maria Larsson (kd)