Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en 18-årsgräns för inköp av den typ av färg, huvudsakligen sprejfärg, som klottrare använder.
Kampen mot klotter och annan skadegörelse måste föras på bred front i samhället. Det är nödvändigt med både förebyggande arbete och snabba insatser för att sanera klotter. Klotter och annan skadegörelse har blivit ett stort samhällsproblem i många av landets kommuner. Det orsakar enorma ekonomiska skador, det förfular vår offentliga miljö och det lockar in barn och ungdomar i tidig kriminalitet.
En skärpning av lagstiftningen om klotter infördes den 1 januari 2004. Klotter ingår numera i brottskategorin skadegörelse, vilken regleras i 12 kap. brottsbalken. Lagförändringen innebar att den maximala strafflängden ökades från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. I samband med detta kriminaliserades också försök till skadegörelse, vilket tidigare inte var straffbart.
Till en följd av en ändring i polislagen gavs också polisen möjlighet att i förebyggande syfte kroppsvisitera misstänkta klottrare.
Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) klaras majoriteten av de polisanmälda klotterbrotten aldrig upp. År 2003 var det uppskattningsvis bara 2 % av polisanmälningarna av klotter som kunde bindas till någon misstänkt person.
1996 gjordes 15 867 polisanmälningar gällande klotter. År 2004 hade antalet anmälda klotterbrott stigit till 40 003. Mörkertalet är dock mycket stort eftersom denna typ av brott sällan polisanmäls.
Brå uppskattar kostnaderna för klottersanering i kommunerna till cirka en halv miljard årligen.
Många ungdomar handlar sprejfärg till sin grafitti och konst i olika färgbutiker. Men färgen hamnar dess värre också på och i byggnader, tåg, bussar etc., vilket då är fråga om ren skadegörelse. Ett sätt att minska denna typ av skadegörelse, klottret, torde vara att förbjuda alla under 18 år att köpa den typ av sprejfärg som klottrare använder. Polisen i Stockholm är inne på samma linje.