Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av åtgärder mot olovligt bortförande av barn.
Alltför ofta gör sig en förälder skyldig till att olovligt bortföra barn då denne utan tillstånd från den andra föräldern tar med sig barn utomlands och sedan kvarhåller barnen där. Ett par sådana fall finns i Sörmland och i hela landet finns åtskilliga exempel. Det kan exempelvis gå till på följande vis: En pappa, som är utländsk medborgare, har fört ut sina två barn, sex och åtta år gamla, till hemlandet. Han saknar tillstånd för detta från barnens mor, som är svensk medborgare och som efter en skilsmässa har enskild vårdnad över parets barn. Pappan har efter domstolsbeslut rätt till umgänge med barnen under begränsade perioder. Det var under en sådan period han förde ut dem ur landet.
Pappan och barnen lämnade Sverige via Arlanda. Enligt 5 § passlagen ankommer det på polisen att övervaka efterlevnaden av att svenska medborgare ska ha med sig giltigt pass vid resa ur riket. Barnen, som således är svenska medborgare, saknade egna pass men kunde sannolikt lämna landet med hjälp av pappans utländska pass. Detta trots att mamman inte ordnat pass för barnen för att försvåra ett bortförande. Det förefaller högst otillfredsställande att barn som är svenska medborgare kan föras ur landet utan eget pass. Det finns anledning för regeringen att överväga om den svenska lagstiftningen behöver förändras för att öka skyddet för barn i sådana situationer, även om det också är viktigt att fler länder skriver under Haagkonventionen så att barn i dessa situationer kan återföras till hemlandet. Det är också viktigt att Sverige i andra internationella sammanhang arbetar för att försvåra den här typen av bortföranden av barn.