Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta för riksdagsledamöter att följa polisens arbete.

Motivering

Polisens arbetsvillkor i samhället är ständigt på den politiska dagordningen. Att allmänhet och förtroendevalda har en god insyn i polisens praktiska, operativa arbete är värdefullt och viktigt för förhållandet mellan medborgarna och denna viktiga myndighet.

Polisens strävan efter öppenhet är positiv, men är också förenad med begränsningar vad gäller den operativa verksamheten. Ett exempel på detta är möjligheten att medfölja i polisens radiobilar där det föreligger avsevärda restriktioner i dag.

Vissa länspolismästare har också gjort en snäv tolkning av Rikspolisstyrelsens riktlinjer på detta område och infört generella regler som innebär att t.ex. endast ledamöter av polisstyrelser och polisnämnder får följa med i polisens praktiska arbete. Denna bedömning har gjorts bl.a. med hänsyn till säkerhet och sekretesslagens bestämmelser om skydd för den personliga integriteten.

Dessa hänsyn måste emellertid vägas mot betydelsen av öppenhet och de positiva effekter som kan uppnås av en större insyn i verksamheten av politiska beslutsfattare på olika nivåer.

En praxis där exempelvis riksdagens förtroendevaldas deltagande kan underlättas, är därför en önskvärd utveckling.

För de ledamöter av riksdagen som önskar att aktivt kunna följa polisens dagliga arbete bör därför Rikspolisstyrelsen vid något tillfälle per år ordna med en information om polismyndighetens ansvarsområden, sekretesslagens bestämmelser och vilken arbetsmiljö som möter dagens poliser. Efter denna information bör riksdagsmannen på ett från sekretessynpunkt nöjaktigt sätt exempelvis kunna medfölja en polisbil i aktiv tjänst. Villkoren i varje enskilt fall måste naturligtvis aktuell länspolismyndighet råda över.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 29 september 2005

Heli Berg (fp)