Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvotering av nämndemän med invandrarbakgrund.

Motivering

Regeringen har under de senaste åren arbetat aktivt för att motverka diskriminering och främlingsfientlighet inom olika samhällssektorer. Flera utredningar är på gång och några utredningar har redan lämnat sina betänkanden med förslag som ska göra vårt samhälle mer demokratiskt ur invandrarperspektiv.

Det som både utreds av Regeringskansliet och debatteras i massmedier i dag är bl.a. frågan om representanter av rättsväsendet diskriminerar invandrare vid brottmål.

Det är inte relevant att en stor del av nämndemännen är etniska svenskar i pensionsåldern även om det är en stor fördel att ha livserfarenhet i detta uppdrag. Av poliser har endast 14 % invandrarbakgrund. Inte bara de som döms för olika brott utan också deras offer har ofta en annan etnisk bakgrund än de nämndemän, domare, åklagare och poliser som utreder brottet, företräder offret och beslutar om straffet.

De som döms för brottet men också befrias för att de är oskyldiga har enligt Sveriges Radios Ekoredaktion till övervägande del invandrarbakgrund. Av någon anledning misstänks människor med en annan hudfärg eller ett osvenskt namn oftare för brott än de etniska svenskarna. Det speglar tydligt den strukturella diskriminering som finns i alla led av det svenska samhället. Även om en stor del av dem som är dömda för brott har utländsk härkomst är det en liten del av invandrarna som begår brott.

Utredningen om framtidens nämndemän föreslog bl.a. införande av en s.k. fri kvot, vilket betyder att nämndemän ska kunna rekryteras från andra samhällsgrupper än de politiskt aktiva. Det skulle enligt min mening ge bättre förutsättningar för många invandrarföreningar eller andra organisationer som arbetar frivilligt med och engagerar sig för människor med olika social bakgrund att bli nämndemän. Kriminaliteten är till syvende och sist en social fråga, inte en invandrarfråga, och bör hanteras därefter.

Därför anser vi att det är viktigt att bredda sammansättningen av nämndemän, åklagare, domare, poliser och advokater m.m. så att de som utreder, företräder och dömer människor i brottsliga eller civilrättsliga mål ska ha både språk- och kulturkompetens som behövs för en objektiv behandling av ärendet. I möjligaste mån bör en aktiv kvotering av personer med invandrarbakgrund ske vid rekrytering av nämndeman samt till utbildningar till respektive yrken inom rättsväsendet.

Stockholm den 3 oktober 2005

Nikos Papadopoulos (s)

Paavo Vallius (s)