Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen efter varje bemyndigande avseende Försvarsmaktens stöd till polisen snarast skall informera riksdagen.
Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer med förslag som i enlighet med motionen täcker in även de samhällshotande situationer som inte klassas som terrorism.
Försvarsmakten har under lång tid och på olika sätt gett stöd till samhället. Främst har detta gällt räddningstjänst, men stödinsatser har även utnyttjats av exempelvis polisen. Att Försvarsmakten är en oerhört viktig resurs vad gäller räddningsinsatser är det knappast någon som ifrågasätter. Därför är det beklagligt att propositionen (2005/06:111) enbart berör de situationer som klassas som terrorismbekämpning. Vi ser en rad oförutsedda situationer i vår framtid som kan komma att ställa höga krav på polisens kapacitet. Det är situationer som skulle underlättas av att Rikspolisstyrelsen fick utökade möjligheter att efter medgivande av regeringen begära stöd från Försvarsmakten, situationer som är mer sannolika att uppkomma än terroristattacker.
Regeringens förslag i propositionen räcker inte till för dessa situationer. Regeringens förslag har fel fokus och är alltför snävt i synen på vilka situationer som kan ställa krav på Försvarsmaktens stöd till polisen. Fokus för Försvarsmaktens stöd till polisen bör vara att hjälpa, stödja och skydda människor. Vi lever i en värld där naturkatastrofer, pandemier och större olyckor, exempelvis kemikalie- och kärnkraftsolyckor, kan innebära stora påfrestningar på samhället, påfrestningar som kan kräva tvångsåtgärder. För att Försvarsmakten skall ha nödvändiga befogenheter att stödja polisen i dessa sammanhang måste den också ges möjlighet att erhålla polismans befogenheter enligt polislagen under direkt ledning av polisen. Beslut skall fattas av regeringen, vilken också snarast efter ett sådant bemyndigande skall informera riksdagen i form av en skrivelse som innefattar en redogörelse för beslutsunderlaget.
Vad som anförs om att regeringen efter varje bemyndigande avseende Försvarsmaktens stöd till polisen som kan innebära våld och tvång mot enskilda snarast skall informera riksdagen i form av en skrivelse samt att denna skrivelse skall innefatta en redogörelse för beslutsunderlaget bör ges regeringen till känna.
Försvarsmakten kan bidra med efterfrågade resurser vid exempelvis avspärrningar och insatser kopplade till utrymningar av samhällen om den ges möjlighet. Exempelvis aktualiserades detta nyligen då frågan ställdes om möjligheterna för Försvarsmakten att spärra av ett landområde i närheten av Oskarshamn som drabbats av fågelinfluensan. Problemet i sammanhanget var att Försvarsmakten såg en sådan insats som omöjlig då befogenhet att med tvång stoppa enskilda inte finns med dagens lagstiftning. Den kommer tyvärr inte heller att finnas med regeringens ansats i denna proposition. Insatser som avspärrningar och utrymningar är av sin natur mycket personalkrävande. Situationer kan också uppstå där polisen tvingas förflytta ett stort antal människor med tvång för att trygga deras egen säkerhet. Sådana situationer har polisen svårighet att klara av på egen hand.
Vid utrymningar måste polisen också kunna skydda mot plundring. Det tydliggjordes nyligen på ett slående sätt när New Orleans, Louisiana, översvämmades och myndigheterna misslyckades att skydda staden mot plundrare. Att skydda hela samhällen mot plundring tar stora resurser i anspråk och kan innebära att ansvariga tvingas använda våld och tvång mot enskilda.
Det är viktigt att understryka att användningen av militära resurser vid allvarliga händelser enbart skall tas i bruk vid oförutsedda händelser av viss dignitet. Centerpartiet menar att det är mer sannolikt att en större olycka eller naturkatastrof inträffar och ställer krav på stora polisiära resurser än de terroristbrott som regeringen motiverar sin proposition med.
Vi vill också än en gång understryka att det i första hand inte handlar om att använda våld eller tvång mot enskilda, utan det handlar om att skydda, stödja och hjälpa människor.
Vad som ovan anförts om att regeringen snarast skall återkomma med förslag som i enlighet med motionen täcker in även de samhällshotande situationer som inte klassas som terrorism bör ges regeringen till känna.