Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till lagändringar som möjliggör användning av bild- och ljudövervakning i samband med pågående brott, såsom gisslantagningssituationer.

Motivering

I flera år har polisens möjligheter att använda buggning i brottsutredningar diskuterats. Det är en viktig debatt, eftersom effektivitetsargument noga måste vägas av mot integritetsargument.

Men hittills har debatten alldeles förbisett att möjlighet för polisen att använda ljud- och bildövervakning faktiskt kan rädda liv i akuta situationer och i fall av allvarlig våldsbrottslighet. Den s.k. Buggningsutredningen var inriktad på att studera användning av buggning i syfte för polisen att förhindra eller utreda brott. Men buggning kan ha betydelse också vid insatser för att stoppa pågående brott.

Låt mig ta följande exempel: Vid gisslantagningssituationer kan tekniska hjälpmedel spela en högst betydande roll för polisens möjligheter att agera på rätt sätt vid rätt tidpunkt och därmed för en lycklig utgång.

I dag finns goda tekniska hjälpmedel som skulle kunna ge polisen möjlighet att följa utvecklingen i en gisslansituation med både ljud och bild. Mikrofoner kan användas för att polisen skall kunna höra vad som sägs i ett hus eller ett rum och följa hur en gisslantagares stämning förändras.

Mycket små kameror kan ge polisen möjlighet att se vad som händer i den aktuella lokalen, följa gisslantagares minspel, deras utövande av våld, studera gärningsmännens beväpning och eventuell förekomst av sprängmedel som apterats i lokalen.

Problemet är att dessa tekniska hjälpmedel, till skillnad från i andra länder, inte får användas i Sverige och att utrustningen således inte finns.

Inte heller kan eller får mobiltelefontrafik störas ut lokalt, för att stoppa gisslantagares möjligheter att kommunicera med omvärlden, när detta bedöms vara viktigt.

I sådana ovan beskrivna situationer saknas dessutom tid att begära tillstånd för buggning från domstol. I stället krävs en lagändring som ger förundersökningsledare rätt att fatta beslut om buggning och användning av andra tekniska hjälpmedel. Beslutet får prövas och fastställas av domstol i efterhand. På liknande sätt fungerar det i dag vad gäller möjlighet till snabb husrannsakan.

När justitieutskottet i fjol behandlade min motion om detta angavs inga skäl för varför motionens yrkande inte tillgodosågs.

Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att snarast återkomma med förslag till lagändringar som möjliggör användning av bild- och ljudövervakning i samband med pågående brott såsom gisslantagningssituationer.

Stockholm den 22 september 2005

Sten Tolgfors (m)