Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Datainspektionen ges ett övergripande tillsynsansvar på nationell nivå vad gäller kameraövervakning.
Kameraövervakning av medborgarna har under de senaste åren fått en allt större omfattning. När vi rör oss utanför vårt hem kan vi snart sagt överallt bli utsatta för kameraövervakning. Starka invändningar kan resas mot denna utveckling ur integritetssynpunkt.
Den allmänna brottsutvecklingen och de rättsvårdande myndigheternas misslyckande med att hävda rättstaten har dock gjort att medborgarna har känt sig tvingade att ta till metoder som inte är önskvärda ur ett integritetsperspektiv. Det har visat sig att kameraövervakning är ett effektivt sätt att lösa allvarliga brott. Det är dock mer tveksamt om kameraövervakning har någon större effekt för att förhindra brott.
Kameraövervakning har dock kommit för att stanna och det är därför viktigt att vi har lagregler som är tydliga med att dra upp gränser när kameraövervakning är tillåten och hur det insamlade materialet får användas. Det är därför av vikt att tillståndsgivning och tillsyn sker på ett rättssäkert och effektivt sätt.
Enligt lagen om allmän kameraövervakning är det landets 21 länsstyrelser som har tillsynsansvaret över allmän kameraövervakning när det avser platser dit allmänheten har tillträde. Är det kameraövervakning av en plats dit allmänheten inte har tillträde har det betydelse om kamerautrustningen är digital eller analog. Är det fråga om digital kamerautrustning så kan det bli fråga om behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen, som faller under Datainspektionens tillsynsansvar.
Detta är inte någon bra ordning. För den enskilde medborgaren torde det inte ha någon avgörande betydelse om kameraövervakning är digital eller analog.
En möjlighet för att få en rättssäker och effektiv tillståndsgivning och tillsyn vore att centralisera allt till en myndighet. Det finns dock skäl att låta länsstyrelserna ha kvar ansvaret för tillståndsgivning och tillsyn, men för att få en enhetligare tillståndsgivning och en bättre tillsynsverksamhet bör Datainspektionen ha en större och aktivare roll.
Datainspektionen bör ges i uppdrag att:
följa länsstyrelsernas tillståndsgivning och tillsynsverksamhet
ge råd och utbildning i frågor om kameraövervakning
följa och beskriva utvecklingen inom aktuellt område
vara den myndighet som företräder Sverige vid internationellt samarbete.
Genom en sådan reform skulle vi få en enhetligare tillståndsgivning ute på de olika länsstyrelserna och en effektivare tillsyn.