Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram ett förslag till ändring av brottsbalken i syfte att införa en straffbestämmelse om otillbörlig påverkan.

Motivering

Enligt 2 kap. regeringsformen skyddas rätten att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. I kommentarerna till grundlagen framhålls att varje åskådning inte utan vidare kan göra anspråk på att av samhället betraktas som religion. Självklart är det så att det är tillåtet att tro på vad som helst. Det är även tillåtet att utöva tro genom olika typer av ritualer. Men religionsfriheten måste förstås ha sina gränser. Det är inte tillåtet att kränka andra människors demokratiska fri- och rättigheter. Man får heller inte bryta mot lagar med hänvisning till att den religion man utövar påbjuder detta.

Det är svårt att ge ett svar på vilka metoder som ska vara tillåtna att använda för att värva medlemmar och anhängare utan att deras fri- och rättigheter kränks. Lika svårt är det att bedöma vilka medel som ska tillåtas för att utöva kontroll över andra människor. Egentligen är det ointressant vilken teknik som används vid en eventuell manipulation. Det intressanta är att rättsligt skydda människor som blir föremål för tvivelaktiga och otillbörliga metoder. Skyddet för den personliga integriteten måste inbegripa att inte bli hotad, förtalad, förolämpad, diskriminerad eller trakasserad. Det får heller aldrig vara tillåtet att genom tvång, hot eller utpressning tvinga andra att göra saker de inte vill.

Enskilda människors lagskydd är förhållandevis väl utvecklat. Lagstiftningen ger dock inte tillräckligt skydd när det gäller ”otillbörlig påverkan”, eller manipulation. Om en ny straffbestämmelse förs in i brottsbalken, vilken straffbelägger otillbörlig påverkan, skulle det gagna såväl seriösa religionsutövare som den personliga integriteten. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 20 september 2005

Lars Tysklind (fp)

Liselott Hagberg (fp)