Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förmansprövning av omhändertaganden inte skall ske per telefon.

Motivering

Av 5 § lagen om omhändertagande av berusade personer framgår att polisman som omhändertagit en person enligt denna lag skall så skyndsamt som möjligt anmäla åtgärden till sin förman.

Traditionellt har prövningen ägt rum genom att den omhändertagne förts till förmannen – företrädesvis vakthavande befälet – varefter denne på grundval av egna iakttagelser bildat sig en uppfattning i frågan om omhändertagandet skall bestå.

Efter polisväsendets omorganisation sker i dag förmansprövning på distans av vakthavande befäl från länets kommunikationscentral (KC).

Vakthavande befäl gör ett ställningstagande per telefon av fallet enligt LOB utan att över huvud taget se personen.

På de flesta polisstationer som är dygnet-runt-öppna finns alltid en polisman till hands, därför vore det bättre att vederbörande erhöll delegation att ombesörja arrestfrågorna.

Det skulle innebära att polismannen i sin tjänsteutövning blev stationschef och därmed erhöll rätten att avgöra ett eventuellt omhändertagande av en berusad person.

Det finns äldre poliser med stor erfarenhet och kunskap som skulle passa utmärkt för dessa arbetsuppgifter.

Det är inte tillfredsställande från rättssäkerhetssynpunkt att en tjänsteman per telefon fattar beslut om ett omhändertagande utan att ha sett personen i fråga.

Stockholm den 13 september 2005

Maud Ekendahl (m)