Riksdagen beslutar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag om fördelning av utgifter på utgiftsområden för 2006.
Riksdagen godkänner den preliminära fördelningen av utgifter på utgiftsområden för 2007 och 2008 som riktlinje för regeringens budgetarbete med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag.
Riksdagen anvisar för 2006 med följande ändring i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg.1
Riksdagen anvisar för 2006 med följande ändring i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning.2
Riksdagen anvisar för 2006 med följande ändring i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård.3
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad vi anför om höjd nivå för anslag 34:3 Åtgärder för biologisk mångfald för 2007 och 2008.3
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad vi anför om höjd nivå för anslag 16:4 Bidrag till viss verksamhet för personer med funktionshinder för 2007 och 2008.1
Riksdagen beslutar att sänka arbetsgivaravgiften med 1,1 miljarder kronor, det vill säga 0,18 procentenheter 2006.
1 Yrkandena 3 och 7 hänvisade till SoU.
2 Yrkande 4 hänvisat till UbU.
3 Yrkandena 5 och 6 hänvisade till MJU.
Ågrenska stiftelsen bedriver verksamhet för barn med sällsynta diagnoser. Verksamheten har tidigare finansierats med medel från Arvfondsdelegationen. Dessa har nu upphört, varför vi anser att 2 000 000 kr per år bör tillföras för att säkra stiftelsens värdefulla verksamhet.
Anslaget 16:4 Bidrag till viss verksamhet för personer med funktionshinder bör därför ökas med 2 000 000 kr 2006. Denna höjning bör vara bestående under åren 2007 och 2008. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Handikappombudsmannen har, liksom övriga ombudsmän, fått ökade möjligheter att ingripa vid diskriminering. För att säkerställa att arbetet kan bedrivas med full kraft, bör anslaget 16:10 Handikappombudsmannen ökas med 3 000 000 kr för 2006.
Vi anser att anslaget 25:77 Högskoleverket bör ökas med 10 000 000 kr.
Den biologiska mångfalden är grunden för allt mänskligt liv. Den spelar en avgörande roll för människors överlevnad och välfärd och är därmed en förutsättning för en hållbar utveckling.
Miljöpolitiken är en viktig del av regeringens politik för hållbar utveckling. Det övergripande målet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta och människors livsmiljö och folkhälsa har stärkts.
Basen för miljöpolitiken är de 15 nationella miljökvalitetsmålen som regeringen presenterade 2001. Genom dessa har det miljöpolitiska arbetet fått en systematik, en långsiktighet och en regional och lokal spridning som är unik i internationell jämförelse.
I miljömålspropositionen 2005 gjordes en första utvärdering av arbetet med att nå målen. I samband med denna utvärdering presenterades nya delmål och åtgärder för att säkerställa att det långsiktiga målet för miljöpolitiken uppnås. I propositionen föreslogs också ett 16:e miljökvalitetsmål om biologisk mångfald.
Delmålen till det 16:e miljömålet handlar bl.a. om att biologisk mångfald nyttjas på ett hållbart sätt senast år 2010. Som ett led i detta ska det senast 2007 finnas metoder för att följa upp biologisk mångfald. Dessutom ska andelen hotade arter minska med 30 % till år 2015.
Precis som för övriga miljömål kan det 16:e målet inte nås med enbart statliga insatser. Det behövs en bred medverkan från kommuner och landsting och inte minst naturvårdsstiftelserna, men också från näringsliv, jordbruk och ideella organisationer.
I miljömålspropositionen föreslog därför regeringen bland annat följande åtgärder för att nå målet:
Arbetet med att ta fram regionala landskapsstrategier påbörjas i ett antal län.
Sektorsmyndigheterna med ansvar för jord- och skogsbruk, fiske och rennäring får i uppdrag att utveckla ett hållbart nyttjande inom dessa näringar.
Handlingsprogram för bevarande av genetisk variation ska tas fram, liksom åtgärdspaket för att förebygga det växande problemet med främmande arter.
Arbetet med att göra ekonomiska värderingar av biologisk mångfald ska utvecklas.
Vi människor måste i ökad utsträckning ta ansvar för att förvalta jordens resurser i balans med naturen så att den biologiska mångfalden bevaras. Vi anser att allt liv har ett värde i sig, oberoende av dess nytta för människan.
Den biologiska mångfalden är ett mått på naturens rikedom. Vi vill verka för att flora och fauna får fortleva under sina naturliga betingelser.
Trots insatserna för bevarande och restaurering av värdefulla naturmiljöer och biologisk mångfald i form av områdesskydd, artbevarande och annan naturvård, minskar den biologiska mångfalden på olika nivåer snabbt idag. Det behövs en kraftsamling för att hejda förlusten. En höjning av anslagen utöver den nivå som ingår i budgetpropositionen för 2006 är därför angelägen.
De utökade resurserna till anslag 34:3 Åtgärder för biologisk mångfald bör uppgå till 40 000 000 kr för 2006. För vart och ett av åren 2007 och 2008 bör anslaget vara 65 000 000 kr högre än vad regeringen beräknar. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
I budgetpropositionen för 2006 lämnar regeringen förslag om en grön skatteväxling på 3,6 miljarder kronor. Skatteväxlingen sker genom att grundavdraget under nedre brytpunkten ökar med 2,5 miljarder kronor, såsom redovisas i budgetpropositionen. Arbetsgivaravgiften bör samtidigt sänkas med 1,1 miljarder kronor, det vill säga 0,18 procentenheter.
Utöver den gröna skatteväxlingen vill vi, såsom redovisats i budgetpropositionen, vidta ytterligare åtgärder för att förbättra villkoren för småföretagarna. Vi anser att arbetsgivaravgiften bör sänkas för de soloföretagare som anställer. Arbetsgivaravgifterna sänks till 10,21 % under 2006 och 2007. För att stimulera forskning och utveckling i näringslivet vill vi sätta av 200 miljoner kronor från 2007 och framåt.