Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att myndigheterna i sina årsredovisningar skall redogöra för hur man bidragit till regional utveckling.
Det åligger samtliga myndigheter att bidra till en positiv regional utveckling. Ändå redovisas bara myndigheternas insatser för att bidra till den regionala utvecklingen i ett begränsat antal fall. Dessa redovisningar sker främst när regeringen uttryckligt, via regleringsbrevet, ställt krav på myndigheten att på ett eller flera sätt bidra till den regionala utvecklingen.
Behovet av insatser som kan stärka den regionala utvecklingen är överhängande. Samhällsutvecklingen präglas av en fortsatt utflyttning från områden som Bergslagen, högre ohälsotal i vissa regionalpolitiskt missgynnade områden och stora behov av bostäder i tillväxtområdena.
Vissa statliga satsningar syftar till att bryta den negativa befolkningsutvecklingen. Men det finns alltför många exempel på att enskilda myndigheter inte har ett regionalpolitiskt perspektiv i sin planering – detta trots att riksdagen vid flera tillfällen slagit fast att all statlig verksamhet ska bidra till regional utveckling. Ett regionalpolitiskt perspektiv får inte vara något som myndigheten präglas av enkom när regeringen ställer särskilda krav på en myndighet, utan måste genomsyra alla myndigheters verksamhet. Varje myndighet bör därför visa både hur den egna myndighetens verksamhet utvecklats i olika delar av landet och hur myndigheten i övrigt bidragit till en balanserad regional utveckling. Det måste bli en angelägenhet för alla myndigheter att utifrån sina förutsättningar bidra till en god utveckling i hela Sverige.
För att tydliggöra myndigheternas ansvar för att, i egen organisation och inom det område man verkar, bidra till regional utveckling föreslår jag att myndigheterna åläggs att i sina årsredovisningar redovisa hur man under året bidragit till den regionala utvecklingen.