Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om offentlig upphandling.
När staten i dag gör offentliga upphandlingar tas ofta inte hänsyn till om anbudsgivarna tecknat kollektivavtal. När en upphandling ska ske är det brukligt att man sätter upp en rad kriterier som medelst någon form av poängsättning syftar till att utse den som ska få affären. Ett sådant kriterium kan t.ex. vara lägsta pris, ett annat kan vara företagets kapacitet att hantera uppdraget.
Ett exempel på när kriterier av det här slaget används är när staten ingår avtal med flygbolag. Svenska staten och dess anställda måste i många sammanhang transportera sig med flyg i arbetet, och bra avtal är av yttersta vikt. Sedan ett par år tillbaka har s.k. lågprisbolag erbjudit flygtransport till avsevärt mycket lägre priser än konventionella flygbolag, och i viss utsträckning begagnar sig staten av dessa. Men en del av lågprisbolagen saknar kollektivavtal och andra trygghetssystem för sina anställda. I konkurrenshänseende tävlar flygbolagen inte på lika villkor. Detta är ett stort problem, och bör inte understödjas av det offentliga samhället.
För att skapa trygghet, rättvisa och goda anställningsförhållanden för de människor som arbetar i det företag staten anlitar, är det viktigt att staten utövar inflytande och påtryckningar för att kräva kollektivavtal. Därför bör ytterligare ett kriterium läggas till lagen om offentlig upphandling när köp av varor eller tjänster i offentlig regi är aktuellt. Detta kriterium ska tydligt stipulera att de anställda i det aktuella företaget ska få ta del av fackliga kollektivavtal om staten ska överväga en affär.